Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


400 de credincioşi romano-catolici, la slujba din Duminica Floriilor de la catedrala franciscană din Şumuleu Ciuc

manastirea_franciscana_sumuleu_mic.jpg

Mănăstirea Franciscană din Șumuleu Ciuc
Sursa imaginii: 
wikipedia/Márton Ildikó

Aproximativ 400 de credincioşi romano-catolici au participat la slujba din Duminica Floriilor, de la catedrala franciscană din Şumuleu Ciuc, care marchează intrarea în Săptămâna Patimilor, relatează Agerpres.

„Astăzi începe Săptămâna Mare, care celebrează întregul mister al morţii şi învierii lui Cristos. Astăzi, liturghia pune accentul asupra Patimii, iar duminica următoare asupra Învierii. Domnul care vine aclamat de popor şi de discipolii săi este acelaşi profet care va fi prins, bătut, osândit şi răstignit pe cruce. Isus intră în Ierusalim pentru a desăvârşi misterul morţii şi învierii Sale, El intră ca un împărat, iar darul Său este pacea. Să strigăm şi noi, împreună cu discipolii şi mulţimea: „Binecuvântat să fie împăratul care vine în numele Domnului”, „Pace în cer şi mărire pentru cei de Sus!”. Trebuie să ne străduim ca liturghiile la care participăm să nu fie o reconstruire folclorică, unde nu se mai află prezenţa şi provocarea adevăratului Mesia”, a declarat presei părintele Timár Sándor Asztrik.

Oamenii au venit purtând în mâini ramuri de salcie cu mâţişori, care au fost sfinţite, pentru a fi duse apoi acasă şi a asigura protecţia familiei şi gospodăriei pentru un an întreg.

Din cauza numărului mare de credincioşi, slujba de sfinţire a mâţişorilor a avut loc în curtea bisericii franciscane şi a fost oficiată de părintele Timár Sándor Asztrik. Ulterior, o parte dintre cei prezenţi au intrat în catedrală, unde s-a oficiat liturghia de Florii.