Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis, mesaj de Ziua NATO: Apreciem în mod deosebit contribuțiile Aliaților noștri la securitatea României

Klaus Iohannis gaura buget taieri salarii.jpg

Klaus Iohannis se opune unor eventuale tăieri de salarii
Sursa imaginii: 
presidency.ro

România va promova consolidarea relaţiei transatlantice şi a parteneriatului strategic dintre NATO şi UE, a transmis preşedintele Klaus Iohannis într-un mesajcu ocazia împlinirii a 74 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice şi a Zilei NATO în România, zi marcată în România, anual, în prima duminică a lunii aprilie.  Pe 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice, iar pe la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO.

 

„Vom rămâne implicaţi în misiunile şi angajamentele aliate, iar întărirea capacităţii de apărare naţională va continua să fie o prioritate a României, inclusiv prin alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru Apărare. Totodată, vom promova consolidarea relaţiei transatlantice şi a parteneriatului strategic dintre NATO şi Uniunea Europeană, precum şi sprijinul pentru creşterea rezilienţei partenerilor din regiune, îndeosebi Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina”, spune Klaus Iohannis în mesajul său, publicat de Administraţia Prezidenţială.

El menţionează că, într-o perioadă în care securitatea Flancului Estic şi a regiunii Mării Negre, precum şi a întregului spaţiu euroatlantic se confruntă cu „ameninţări severe”, este necesar să fie menţinute solidaritatea şi unitatea de acţiune în cadrul NATO şi al Uniunii Europene.

NATO s-a dovedit a fi „cea mai puternică” alianţă politico-militară din istorie, „cu un rol determinant” în asigurarea suveranităţii, a integrităţii teritoriale şi a independenţei statelor membre, mai arată șeful statului. Totodată, România a demonstrat că este un membru „valoros şi responsabil” al Alianţei şi „un important furnizor de securitate” la nivel regional şi aliat. „Prin implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid, de anul trecut, România beneficiază de cele mai solide garanţii de securitate din istorie. Structurile multinaţionale operaţionalizate, alături de prezenţa militară aliată semnificativă dislocată pe teritoriul ţării noastre, asigură o postură de descurajare şi apărare eficientă şi consolidată în regiunea Mării Negre şi pe întregul Flanc Estic”, declară Klaus Iohannis.

Potrivit șefului statului, hotărârea României de a dezvolta, în continuare, cooperarea cu toţi aliaţii, pentru a întări postura NATO de descurajare şi apărare „în faţa provocărilor tot mai complexe” din regiunea Mării Negre.

Klaus Iohannis precizează că Summitul NATO care va avea loc în iulie, la Vilnius, va reprezenta „un moment deosebit de important”, inclusiv din perspectiva accelerării procesului de consolidare şi adaptare a Alianţei la noile realităţi de securitate. „Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a evidenţiat solidaritatea de neclintit a Alianţei şi unitatea de acţiune transatlantică în sprijinirea eforturilor legitime de autoapărare ale Ucrainei. România a contribuit semnificativ, susţinut şi multidimensional, la eforturile aliate de sprijin încă de la declanşarea conflictului, sprijinind Ucraina şi refugiaţii de război ucraineni.

Totodată, am oferit ajutor consistent Republicii Moldova pentru depăşirea situaţiilor de criză cauzate de acţiunile hibride ruse şi de consecinţele agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi creşterea rezilienţei acesteia”, afirmă preşedintele Iohannis.


Sursa imaginii: 
Facebook/Administrația Prezidențială