
Politică
PNL vrea comasarea alegerilor. Țăranu: Prezidențialele și parlamentarele, cel mai ușor de comasat
Andrei Taranu politolog razboi Israel.jpg

În 2024, vor avea loc patru runde de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.
Teoretic, scrutinul parlamentar și cel local nu pot fi comasate, pentru că nu o permite Curtea Constituțională, explică la RFI politologul Andrei Țăranu: ”În primul rând, știm că există o hotărâre a CCR din 2012, care se referea la o încercare perfect asemănătoare a PDL-ului în 2011 și care împiedică o asemenea comasare, pentru că s-ar încălca libertatea de a fi ales, cineva care candidează pentru Consiliul Local nu ar putea să mai candideze pentru un alt nivel (...). Nu știm însă dacă această comasare nu se referă la primul tur din alegerile prezidențiale și alegerile generale, alegerile parlamentare, lucru care ar fi posibil, pentru că ar putea să fie același calendar. Nu-mi dau seama ce înțeleg cei de la PNL prin comasare, pentru că mai avem și alegerile europarlamentare, pe care ar putea să se gândească să le comaseze cu alegerile locale, probabil”.
Cine câștigă, cine pierde, dacă se comasează alegerile?
Cine ar câștiga și cine ar pierde, dacă s-ar comasa alegerile din 2024? Politologul subliniază că ”alegerile prezidențiale cu cele parlamentare sunt cel mai ușor de comasat, acolo nu cred că ar exista nici un impediment constituțional și fără discuții, asta ar schimba direcția electorală, pentru că așa cum s-a întâmplat și până în 2004, cel care este candidatul la Președinție devine practic locomotiva partidului și astfel, personalitatea bate ideologia, devine mai importantă decât orice și lumea nu mai votează un partid sau o coaliție de partide, ci pe prezidențiabilul partidului sau coaliției de partide. Și atunci, această locomotivă, cum i se spunea înainte, această structură de tracțiune este foarte importantă pentru partide, care în acest moment nu prea au mare lucru de pus pe masă, într-o situație destul de tulbure, din punct de vedere al alegerilor clare. În cazul (comasării) alegerilor locale cu cele generale, este evident că ar avea de câștigat partidele care au structuri locale importante, pentru că atunci, fără discuții, primarii și președinții de Consilii Județene vor fi foarte interesați să tragă pentru partidele lor, pentru că trag implicit și pentru ei înșiși”.
Ce ar însemna comasarea alegerilor pentru AUR?
Ce ar însemna comasarea alegerilor pentru un partid extremist precum AUR? Andrei Țăranu spune că ”pentru un partid extremist nu ar fi o formulă foarte bună, pentru că el nu are aproape deloc structuri locale și e foarte puțin probabil ca în cazul unei asemenea comasări să își poată forma niște structuri locale care să aibă relevanță, mă refer la primari de municipii mari sau la președinți de CJ. Dar oricum, își fac un alt tip de campanie, ei sunt un partid hiperideologic, naționalist, extremist, religios, foarte puțin administrativ și în condițiile astea probabil că nu știu și nici nu cred că ar putea să facă cine știe ce mare figură la nivelul administrației publice locale, care este cu totul și cu totul altceva decât războiul din Ucraina, eu știu, ce se întâmplă în Ungaria și așa mai departe. De asta, cred că ei nici nu sunt foarte interesați de alegerile locale, ci în special de cele generale și cele prezidențiale, evident”.