Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu:”Datoria noastră este să răzbunăm morțile și torturile tinerilor din 7 aprilie printr-o reformă adevărată a justiției”

maia.jpg

Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

”Ziua de 7 aprilie 2009 marchează maturitatea poporului nostru, care niciodată nu va mai accepta să fie înghițit de dictatură. Datoria noastră este să răzbunăm morțile și torturile tinerilor din 7 aprilie printr-o reformă adevărată a justiției, astfel încât „troicile” comuniste care condamnau cetățenii bătuți direct în celule, fără avocat, fără drept de apel, să nu mai apară niciodată”, este mesajul președintei R.Moldova, Maia Sandu, la 14 ani de la protestele din 7 aprilie. Sute de tineri au fost atunci maltratați de polițiști, iar tânărul Valeriu Boboc a decedat, în Piața Marii Adunări Naționale, după ce a fost bătut de oamenii legii.

”Acum 14 ani, cetățenii noștri, majoritatea dintre ei tineri și plini de speranțe, au ieșit în stradă pentru a manifesta pașnic împotriva unui regim corupt. Ei își cereau dreptul de a trăi într-un stat liber și democrat, ei voiau să-și salveze viitorul. Ziua de 7 aprilie 2009 marchează maturitatea poporului nostru, care niciodată nu va mai accepta să fie înghițit de dictatură”, afirmă șefa statului. 

Președinta Maia Sandu susține că, acum 14 ani, oamenii au ales, răspicat, un altfel de drum - cel al democrației, al drepturilor respectate, cel al Uniunii Europene. ”Am pășit atunci pe o cale despre care credeam cu toții că va fi mai rapidă, dar în anii care au urmat au fost și alte încercări de sugrumare a democrației și a viitorului nostru. Însă cetățenii Republicii Moldova au știut mereu în ce fel de stat vor să trăiască. Ei au văzut clar cine muncește pentru democrație și cine uneltește împotriva ei”.

”Poporul nostru a demonstrat prin acțiune și atitudine fermă că nu acceptă dictatura. Au fost multe oportunități ratate, dar în scurta noastră istorie am demonstrat că avem spirit liber, nu acceptăm tirania și violența. Datoria noastră este să răzbunăm morțile și torturile tinerilor din 7 aprilie printr-o reformă adevărată a justiției, astfel încât „troicile” comuniste care condamnau cetățenii bătuți direct în celule, fără avocat, fără drept de apel, să nu mai apară niciodată. Persoanele corupte din justiție folosesc astăzi pretextul independenței justiției pentru a-și ascunde abuzurile, dar niciun judecător și niciun procuror azi nu poate șterge pata enormă rămasă din 2009. Moldova merită o justiție care slujește poporul și Moldova va avea o astfel de justiție”, continuă președinta R.Moldova.

În același timp, Maia Sandu spune că autoritățile sunt ferme ”în reformele și schimbările pe care vrem să le facem, construim o țară europeană”. ”Cetățenii noștri - copii, tineri, maturi sau vârstnici, au dreptul să trăiască liber și în siguranță, alături de alte state cu aceleași valori și aspirații”, conchide șefa statului. 

Precizăm că, Amnesty International Moldova a solicitat, vineri, intensificarea acțiunilor de investigare a dosarului 7 aprilie 2009 și finalizarea acestuia. Experții constată că, din 2009 și până în prezent, ”autoritățile au tot mimat investigarea dosarului 7 aprilie 2009. Însă, adevărul despre acele evenimente sângeroase continuă să fie o enigmă, iar cei care au provocat violențele și cei care au torturat tinerii în comisariatele de poliție rămân neidentificați și nepedepsiți”. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre protestele din aprilie 2009 de la Chișinău