Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sorin Lavric: AUR este un partid unionist. AUR nu vrea schimbarea granițelor

id218441_inquam_photos_octav_ganea.jpg

Sorin Lavric
Sorin Lavric spune că nu poate fi considerat rusofil având în vedere că bunicul său basarabean a trebuit să fugă din calea rușilor
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Călin

Liderul AUR, Sorin Lavric, susține că partidul său este ținta atacurilor deoarece este unionist. Senatorul o acuză pe președinta R. Moldova că vrea să integreze țara în Uniunea Europeană „trecând pe lângă România” și susține că Republica Moldova ar fi mai la adăpost de Rusia dacă s-ar uni direct cu România. Pe de altă parte, în același interviu, senatorul AUR afirmă că partidul său unionist nu vrea să schimbe granițele, ci să se asigure că drepturile minorităților românești din Ucraina și alte țări sunt respectate la fel cum respectă România drepturile minorităților naționale. În ceea ce privește acuzațiile presei ucrainene privind întâlniri între liderul partidului, George Simion și spioni ruși la Chișinău, senatorul Lavric susține că este vorba despre calomnie.

 

Sorin Lavric: Sunt niște aberații, sunt niște calomnii, tot tăvălugul acesta de minciuni intră în logica atacului la care vom fi supuși tot mai des pe măsură ce ne apropiem de campania electorală. De 2 ani și jumătate, de când suntem în Parlament, am auzit mereu îngânându-se acest refren cum că AUR  este creația serviciilor secrete. Numai că, la început, se vorbea de serviciile secrete românești. Acum văd că am trecut granița și suntem toți agenți ai lui Putin, firește, rusofili. Deci eu sunt agent putinist când bunicul meu, născut în Basarabia, a trebuit să fugă din fața rușilor, Claudiu Târziu - la fel, este putinist, deși și el, grație unei bunici, are restrânge basarabean... și toți, pe rând, inclusiv George Simion, care este ținta predilectă a acestor calomnii, este agent rus.

 

Reporter: Deci nu s-a întâlnit cu agenți ruși...

Sorin Lavric
: Nu s-a întâlnit cu (...) Nu l-am întrebat direct dacă s-a întâlnit cu ei, dar de aici și până a ajunge să-l preschimbe în agent putinist și vector al serviciilor secrete de siguranță, de apărare ale Rusiei, este un drum imens. Toate aceste atacuri împotriva noastră sunt rodul complicității dintre guvernul Ciucă și autoritățile, fie de la Kiev, fie de la Chișinău. Nu uitați că primul care a venit și insinuat cum că Simion este agent rus, a fost fostul ministru al apărării din Moldova, Anatol Șelaru.

 

Reporter: Dar, domnule Lavric, cine este sursa acestor atacuri?

Sorin Lavric: Gândiți-vă că noi am spus adevărul despre ce se întâmplă în Ucraina. Am spus că 500.000 de români sunt deznaționalizați, că Zelenski a mințit când a spus că în perioada interbelică, Bucovina și Cernăuțiul au fost ocupate de români, am spus că învățământul în limba română este interzis în Ucraina, în schimb, noi am primit atâția refugiați și i-am tratat omenește. Le-am oferit gazdă și bani. În schimb, preoții noștri de acolo sunt prigoniți din Ucraina. Nu vă mai spun de scandalul Canalului Bâstroe, unde autoritățile ucrainene dovedesc că puțin le pasă lor de ceea ce spune guvernul român, fac ce vor acolo, plus că vor să decolmateze și tot canalul Chilia, ori asta înseamnă distrugerea acestei bijuterii, care se numește Delta Dunării. Deci asta este o primă sursă a calomniei. A doua sursă a calomniei este din Republica Moldova, pentru că noi suntem unioniști de la bun început. Maia Sandu nu vrea unirea cu România, Maia Sandu vrea să intre în Uniunea Europeană, trecând pe lângă România, ori cel mai la îndemână mod ca Republica Moldova să ajungă la adăpost, este să unească cu România pentru că automat intră în NATO și, atunci, n-o să mai stăm să tremurăm de frica rușilor. De aici pleacă..

 

Reporter: Acum, domnule Lavric, poate dragoste cu de-a sila nu se poate...

Sorin Lavric: Ba se poate, doamnă, cum să nu. Basarabenii sunt români, nu sunt altceva. Dovadă este gestul salutar al Parlamentului de la Chișinău, de a înlocui în sfârșit această (audio indescifrabil, n.r.)  lingvistică numită limba moldovenească, cu limba română, cum era firesc. Acum, după Anatol Șelaru, a apărut acest general ucrainean din Ministerul Apărării din Ucraina, Skipalski, care la fel vine și spune că George Simion s-a întâlnit nu știu când, acum nu știu cât (timp, n.r.),  iarăși cu agenți ruși. Deci vedeți, toate aceste insinuări, toate aceste calomnii vin una după alta și, cum vă spuneam, se vor înteți  pentru că ne apropiem de perioada electorală. Și, vă spuneam, există o complicitate între Guvernul Ciucă. De ce? Pentru că liberalii știu foarte bine că s-au prăbușit în sondaje și că noi suntem cu mult înaintea lor, chiar dacă nu vor recunoaște, nu vor mărturisi public niciodată acest lucru și la ultima întâlnire a conducerii Partidului Liberal din Primăverii, de la Vila Lac, Ciucă, și asta a apărut și în presă, i-a îndemnat pe liberali să declanșeze un război crâncen și fățiș împotriva AUR-ului. Cum? Rostind aceleași (acuzații, n.r.) pe care le știm cu toții, că suntem extremiști, că suntem un pericol pentru democrația europeană și pentru valorile europene. Numai că el, când spune valori europene, înțelege pseudovalorile, începând cu ideologia de gen, trecând prin mișcările LGBT prin (inaudibil, n.r.)  și prin acest flagel egalitarist care vrea  să distrugă canonul valoric Occidental.

 

Reporter: Am văzut răspunsul AUR pe Facebook. Este un răspuns în care partidul vorbește despre Pactul Ribbentrop Molotov, cât de necinstit a fost acest pact. Toată lumea știe că pactul Ribbentrop-Molotov a fost teribil, cu implicații nu numai pentru România, ci pentru toată Europa. Apoi a fost un război îngrozitor, al Doilea Război Mondial, iar în urma lui, foarte lumea a avut de suferit. Întrebarea pe care o am eu pentru dumneavoastră este: această idee de România mare, este seducătoare, este foarte frumoasă, dar la fel, pentru unguri, este Ungaria mare, la fel pentru sârbi - este Serbia Mare. Dacă, în această regiune, toate țările devin mari, cine rămâne mic, domnule Lavric. Cum împarți?

 

Reporter: Eu am spus de la bun început, adevărul.  A fost vorba de Ucraina, am zis că Bucovina și Bugeacul au fost luate cu arcanul, în urma hotărârii discreționare a lui Stalin. În clipa de față, chiar dacă spunem acest lucru, nu se pune problema schimbării granițelor, pentru că România a semnat niște tratate și nu le poți schimba așa, dintr-un capriciu unilateral. Lucrurile astea se fac numai la masa negocierilor, dar asta nu ne împiedică să spunem că minoritatea din Ucraina sau cea din Valea Timocului, din Serbia românească, este asuprită și deznaționalizată. Acum, ce mă întrebați dumneavoastră? Dacă România Mare poate coabita cu Ungaria Mare sau cu Serbia Mare?

 

Reporter: Până la urmă, mi se pare că... ne-am omorî din nou unii pe alții. Cine rămâne mic în toată povestea?

Sorin Lavric: Nu ne-am omorî deloc dacă fiecare stat și-ar trata minoritățile cu aceeași măsură, dacă românii din Ungaria sau din Ucraina (ar fi, n.r.) tratați în felul în care noi, în țară, îi tratăm și pe unguri și pe ucraineni, atunci nu are cum să se iște aici măr al discordiei și o clauză conflict. Dar, când fiecare își ascunde intențiile și ,în spatele armoniei și dialogului, pâlpâie niște dorințe fățarde, atunci firește că tensiunea se păstrează.

Ce face domnul Orban de la Budapesta este o încercare de a cuceri județele ungurești și anume Harghita și covasna, injectând acolo milioane de euro și cumpărând cât mai câte mai multe proprietăți. În plus, acolo minoritatea românească este asuprită, este înrobită., este dislocată, chiar dacă autoritățile ungurești de acolo nu vor recunoaște acest lucru, dar conflictul există.

 

Reporter: Domnule Lavric și cei de la Budapesta vor să folosească harta Ungariei Mari, este un discurs extrem de naționalist pe ideea de Ungaria Mare de la Budapesta, care ne sperie în România...

Sorin Lavric: Da, așa este. Afișarea acelei hărți este o sfidare către noi, însă ei o pot afișa în continuare, pentru că Transilvania va rămâne aici, nu au cum s-o ia. Tot ceea ce pot face este ce vă spuneam: Orban injectează milioane de euro în Harghita, Covasna și, în ultima vreme și în Mureș, potențând statutul și rangul economic financiar al ungurilor din aceste județe. Dar că ei afișează această hartă, o putem lua doar ca pe un gest de sfidare și ca pe nimic altceva.

 

Reporter: Pentru că și eu spun că este foarte drăguț să te gândești la România Mare și la minoritățile românești care acum sunt în alte țări și pe care vrei să le protejezi și la o coabitare pașnică. Dar dacă România Mare sau Ungaria mare sau Serbia Mare sau Bulgaria Mare și ce alte țări din regiune vor să devină mari, schimbând granițele.... Asta nu se face decât prin război....

Sorin Lavric:
Nu se vor schimba, doamnă prin război, stați liniștită. Vă spuneam, aceste granițe sunt consfințite prin niște tratate internaționale. Nu le poți schimba, așa, dintr-un capriciu unilateral, pentru că vor sârbii sau ungurii. V-am spus care este soluția coabitării pașnice și armonioase.

 

Reporter: Deci, practic, dumneavoastră sunteți pro această soluție găsită de oamenii din vestul Europei, care au început Uniunea Europeană și care au zis cu toții avem dispute teritoriale, haideți să nu ne mai omorâm între noi, să facem Uniunea Europeană în care minoritățile să fie respectate și să trăim cu toții în pace. Deci practic dumneavoastră sunteți niște pro-europeni.

Sorin Lavric: Dar, bineînțeles, împărtășesc pe de-a-ntregul ceea ce ați spus în această privință. Minoritățile trebuie respectate, dar în aceeași măsură și respectând aceleași criterii în toate statele. Cum vă spuneam, dacă minoritatea românească din Valea Timocului sau din Ucraina sau din Ungaria ar fi tratate așa cum tratăm noi în România, minoritățile lor, păi atunci nu ar mai exista nici un motiv de îndoială și de suspiciune. Pentru că nu puteți să le

reproșați românilor și autorităților române că nu respectă minoritățile din România. Doamne, avem reprezentanți în Parlament pentru fiecare minoritate, noi chiar îi tratăm omenește, de la egal la egal pe cei aparținând altor minorități,  numai că nu același lucru se întâmplă în Ucraina, în Serbia, în Albania, în Grecia, când e vorba de aromânii noștri (aromânii nu sunt români, n.r.,) asta e tot. E o altă măsură acolo.

 

Reporter: Domnule Lavric, mai am o ultimă întrebare pentru dumneavoastră vis-a-vis de comunicarea care a apărut din partea AUR pe Facebook. Nu era mai simplu, ca om de comunicare vă întreb, nu era mai simplu să spună AUR nu, domnule, domnul Simion nu s-a întâlnit cu niciun spion la Cernăuți, decât să reamintească de Pactul Ribbentrop-Molotov? Pentru că unii ar putea să spună, vă duceți iarăși pe discursul lui Putin și să vă acuze din nou de pro putinism.

 

Sorin Lavric: Eu nu văd în acel comunicat o eschivă și o încercare de a ocoli adevărul.  Astea sunt calomniei, noi ne așteptăm oricând, la tot soiul de înscenări care să fie puse la cale ba de poliție, ba de serviciile noastre, ba de Parchet pentru că vă spuneam,  se apropie campania electorală. Nu mă îndoiesc că fiecare dintre noi, măcar conducerea AUR-ului, are deja dosare, fie la DIICOT, fie la DNA. Așadar, ne așteptăm la lucrul acesta. Acum 

că apar asemenea ofițerii, foști ofițeri din serviciile secrete ucrainene, moldovenești și vin și rotesc asemenea lucruri că s-a întâlnit George cu nu stiu cine,  toate astea trebuie gândite în logica aceasta atacurilor. De pildă, la mine în birou, la Senat au venit generali în rezervă și SRI și din SIE. Puteți dumneavoastră acum să-mi spuneți că eu sunt agent al serviciilor secrete? Politicienii oricând se întâlnesc cu o asemenea oameni, asta nu înseamnă că George s-a întâlnit acolo sau că este agent rus  Astea sunt niște baliverne, niște aberații. În spatele nostru nu-i nimeni, nu suntem o plăsmuire a serviciilor secrete de niciunde din lume.

 

Reporter: Am spus că aceea era ultima mea întrebare, dar vă mai pun una ca să fie și mai clar. Deci, domnule Lavric, AUR nu nu este pro-politica rapace de astăzi al lui Vladimir Putin...

Sorin Lavric:
Nu. Bineînțeles că nu, vai de mine. Am spus de la bun început: Putin este expresia imperialismului rus. Rușii nu au renunțat la această vocație imperialistă, în continuare privesc cu lăcomie la Basarabia, iar ce se întâmplă acum în Ucraina este un măcel cumplit, măcel în care victimele sunt în primul rând tinerii ucraineni, numai că măcelul de acolo trece deja peste capetele ucrainenilor, pentru că este un război dintre Rusia și America.