Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raportul administrației Biden despre situația din Afganistan: Trump, vinovat în mare parte pentru retragerea dezastruoasă a trupelor americane

Familii urcând la bordul unui C-17 al forțelor aeriene americane, în timpul evacuării din Kabul, Afganistan, 23 august 2021.

Familii urcând la bordul unui C-17 al forțelor aeriene americane, în timpul evacuării din Kabul, Afganistan, 23 august 2021.
Familii urcând la bordul unui C-17 al forțelor aeriene americane, în timpul evacuării din Kabul, Afganistan, 23 august 2021.
Sursa imaginii: 
Samuel Ruiz/AFP via France 24

Un nou raport publicat de administrația Biden concluzionează că retragerea haotică din Kabul se datorează lipsei de planificare a fostei administrații de la Casa Albe, ca urmare a planului de retragere pe care Trump l-a convenit cu talibanii.

Administrația președintelui Joe Biden a publicat săptămâna trecută un rezumat al rapoartelor clasificate care, în mare parte, dau vina pe fostul președinte Donald Trump pentru retragerea haotică a SUA din Afganistan, pentru că nu a planificat retragerea pe care a convenit-o cu talibanii.

Rezumatul administrației democrate, extras din recenziile ultrasecrete ale Departamentului de Stat și ale Pentagonului trimise Congresului după acțiunea de retragere, a stârnit reacții furioase din partea parlamentarilor republicani, care au cerut documentele din august 2021 pentru o proprie evaluare.

Președintele Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanților din SUA, James Comer, republican, a numit rezumatul, într-o declarație, „o scuză pentru retragerea dezastruoasă din Afganistan”.

„Opțiunile președintelui Biden cu privire la modul de a executa retragerea din Afganistan au fost sever constrânse de condițiile create de predecesorul său”, se spune în raport. „Administrația anterioară nu a furnizat niciun plan cu privire la modul de realizare a retragerii finale sau de evacuare a americanilor sau a aliaților afgani”.

Retragerea care a pus capăt celui mai lung război al Americii i-a văzut pe zeci de mii de afgani disperați să scape din calea unei reveniri la putere a regimului taliban, asediind aeroportul internațional din Kabul, unii dând copii trupelor americane sau agățându-se de aeronavele care decolau.

Administrația Trump, de asemenea, a „tăiat,” serviciile de sprijin pentru refugiați și a oprit, practic, procesarea vizelor speciale de imigrare pentru mii de afgani care doreau să fie evacuați, deoarece lucrau pentru guvernul SUA, serviciile având o întârziere masivă, se arată în raport.

„Tranzițiile contează. Aceasta este prima lecție învățată aici. Iar noua administrație nu a primit prea mult timp pentru tranziție”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, într-un briefing de la Casa Albă.

Rezumatul de 12 pagini a atribuit o oarecare responsabilitate pentru haosul operațiunii de retragere și evacuare pe evaluările defectuoase ale serviciilor de informații și ale armatei americane, care nu au reușit să prevadă rapiditatea cu care talibanii au preluat guvernarea Afganistanului și au prezis că forțele de securitate afgane vor deține puterea în Kabul.

„În mai 2021, evaluările arătau încă faptul că Kabul nu va fi supus unei presiuni serioase decât pe la sfârșitul lui 2021, după plecarea trupelor americane”, se precizează în rezumat.

Întrebat dacă Biden își asumă vreo responsabilitate pentru haosul de la aeroportul din Kabul, Kirby a răspuns: „În calitate de comandant șef, își asumă responsabilitatea pentru ordinele pe care le dă”.

Sfârșitul haotic al unui război de douăzeci de ani

Războiul din Afganistan care a durat 20 de ani și este cel mai lung conflict care a implicat trupele americane, a fost început de președintele George W. Bush și continuat de președintele Barack Obama. Peste 100.000 de oameni au fost uciși și aproximativ 3 milioane au fost strămutați din cauza războiului, potrivit datelor proiectului nepartizan Costs of War de la Universitatea Brown.

Biden, în timpul campaniei sale electorale din 2020, a promis că va pune capăt „eternelor războaie” ale țării și să se retragă din Afganistan, deși a amânat retragerea cu care fusese de acord Trump cu trei luni, până la sfârșitul lunii august 2021. Guvernul de la Kabul, susținut de SUA, s-a prăbușit pe 15 august, în timp ce talibanii intrau în oraș.

Dezorganizarea și haosul din timpul plecării SUA au ridicat întrebări cu privire la abilitățile de conducere ale noului președinte, calitatea informațiilor americane și angajamentul Americii față de drepturile omului și miile de cetățeni afgani pe care se bazase în timpul războiului.

Un atacator sinucigaș al Statului Islamic a ucis, pe 26 august 2021, 13 membri ai armatei americane și 170 de cetățeni afgani adunați în fața unei porți a aeroportului.

Mii de cetățeni americani, deținători de vize de imigrare, afgani care au solicitat vize speciale de imigrare nu au putut pleca cu cea mai mare navă aeriană a SUA.

În total, aproximativ 100.000 de americani, deținători de vize de imigrare și afgani, dintre care mulți nu au fost verificați, au fost expulzați înainte ca retragerea trupelor SUA să se încheie, chiar înainte de cea de-a douăzecea aniversare a invaziei conduse de SUA.

Administrația Trump a convenit, într-un acord cu talibanii din februarie 2020, retragerea tuturor forțelor internaționale conduse de SUA până în mai 2021. Militanții islamiști au fost de acord să nu mai atace trupele americane și să poarte discuții de pace cu guvernul de la Kabul, susținut de Occident.

În prezentarea cronologiei retragerii, rezumatul a menționat că reducerile succesive ale trupelor ordonate de Trump au făcut ca în momentul când Biden a preluat mandatul în ianuarie 2021 în Afganistan să mai fi rămas 2.500 de soldați americani.

„Ca urmare... talibanii se aflau în cea mai puternică poziție militară în care au fost din 2001, controlând sau luptându-se pentru jumătate din țară”, se spune în rezumat.

Confruntat cu alegerea de a amâna retragerea sau de a crește numărul forțelor americane și de a se confrunta cu atacuri reînnoite ale talibanilor, Biden a ales prima variantă și a ordonat planificarea operațiunii de retragere și evacuare, se arată în rezumat.

Documentul recunoaște că administrația a avut de învățat de pe urma acestei operațiuni de retragere, iar acum greșește „comunicând agresiv” cu privire la riscurile dintr-un mediu de securitate destabilizat.

Raportul a citat „degradarea deliberată” din partea administrației Trump, acuzație despre care Kirby a spus că se referă la reducerile succesive ale trupelor americane ale lui Trump, eliberarea a mii de prizonieri talibani și excluderea guvernului de la Kabul din discuțiile dintre SUA și talibani.

 

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.