Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolae Ciucă: Se pot face în continuare angajări la stat, în funcţie de nevoi, dar fiecare instituţie va trebui să facă un memorandum

guvern_ciuca.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, la Focşani, că se pot face în continuare angajări în sistemul de stat, în funcţie de nevoile ministerelor, dar fiecare instituţie va trebui să facă un memorandum prin care să-şi justifice solicitarea.

 

"În anul 2022, discutăm de o diferenţă de locuri de muncă în plus la nivelul instituţiilor statului de aproximativ 17.774, dacă ţin bine minte cifrele. Toate acestea s-au întâmplat prin angajările care s-au făcut la nivelul Ministerului Educaţiei, vă aduceţi aminte că am discutat despre programul 'Creşe şi grădiniţe' şi a fost nevoie de încadrarea cu personal, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, peste 5.000 de angajaţi pentru care solicitările au fost rezolvate anul trecut, discutăm de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, pentru că a trebuit să ne mărim aparatul administrativ, să fim în măsură să gestionăm fondurile care au fost alocate României şi s-a dovedit că a fost o măsură bună, pentru că am reuşit să absorbim 11,3 miliarde de euro. Şi desigur, la celelalte ministere, doar că cifrele au fost mici. Totodată, a fost o măsură prin care am stopat angajările la nivelul fiecărei instituţii, lăsând totuşi posibilitatea ca în funcţie de nevoi, prin memorandum, să crească angajările în anumite ministere", a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul nu a exclus însă ca angajările în sistemul de stat să fie blocate în perioada următoare.

"Dacă în urma analizei de acum, pe care o vom face la Guvern, vom ajunge la concluzia că este necesară o astfel de măsură, o discutăm în coaliţie şi o asumăm şi la nivel guvernamental", a mai spus, potrivit Agerpres, premierul Nicolae Ciucă.

El a declarat şi că la acest moment Guvernul discută orice opţiune pentru "chibzuirea bugetului", mai puţin tăieri de salarii sau renunţarea la investiţii.