Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conferință internațională la București : ”Securitatea la Marea Neagră nu este doar o chestiune regională”

crimeea_bucuresti.jpg

Adjuncta ministrului ucrainean de Externe, Emine Dzhaparova la Conferinţa de la București privind securitatea regiunii Mării Negre, 13 aprilie 2023
Sursa imaginii: 
Captură de ecran Facebook / Ministerul Afacerilor Externe

Problemele de securitate din Marea Neagră nu sunt doar o chestiune regională, ci au aspect global, a declarat, joi, adjuncta ministrului ucrainean de Externe, Emine Dzhaparova, la Conferinţa privind securitatea regiunii Mării Negre care se desfășoară la București sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, transmite Agerpres.

Ea a subliniat că, odată cu evenimentul de la Bucureşti, arhitectura Platformei Crimeea "este completă".

Oficialul ucrainean a adăugat că se aşteaptă ca la discuţii să ia parte nu doar ţările din regiunea Mării Negre, care sunt "firesc îngrijorate de provocările de securitate cu care ne confruntăm".

"Credem că problemele de securitate din Marea Neagră nu sunt doar o chestiune regională, ci au aspect global. Şi există o lecţie învăţată din cazul Crimeea, care a dus la un război mai mare, pe 24 februarie (2022 - n.r.): atunci când răul nu este oprit, acesta se amplifică", a mai spus Dzhaparova.

Autorităţile ucrainene, a subliniat ea, au tras un semnal de alarmă "în 2014, când Crimeea a devenit bază militară a Rusiei şi când Marea Neagră şi Marea Azov au devenit practic lacuri ale Federaţiei Ruse, când Rusia a început să blocheze vasele comerciale care veneau din porturile ucrainene din 2017".

 

 

Video: Facebook / Ministerul Afacerilor Externe

Bucureştiul devine din nou, în aceste zile, capitala internaţională a diplomaţiei prin organizarea primei Conferinţe privind securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea şi a unei noi reuniuni a Trilateralei România - Republica Moldova – Ucraina, a precizat ministrul român de externe Bogdan Aurescu.

 "Îmi face o deosebită plăcere să găzduiesc, astăzi, la Bucureşti, două evenimente de importanţă deosebită. Este vorba despre Conferinţa privind securitatea Mării Negre, prima de acest fel organizată sub egida Platformei Internaţionale Crimeea împreună cu Ucraina, cu Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina, Ministerul Apărării din România şi Ministerul Apărării din Ucraina, precum şi a doua sesiune a Trilateralei dintre România - Republica Moldova şi Ucraina, după cea pe care am organizat-o anul trecut la Odessa în luna septembrie.

Ambele reuniuni reprezintă evenimente de importanţă deosebită pentru România, pentru Bucureşti, care iarăşi devine, după reuniunile pe care le-am găzduit în noiembrie anul trecut - reuniunea liderilor de la Munchen şi reuniunea ministerială NATO -, capitala internaţională a diplomaţiei", a transmis Aurescu.