Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cereale din Ucraina: UE pe marginea disputei

p045067-354021.jpg

cereale UE
UE a liberalizat comerțul cu Ucraina deci nu poate nici tehnic și nici politic să mai schimbe acum ceva
Sursa imaginii: 
Europea Union

Decizia Poloniei și a Ungariei de a interzice importul de cereale din Ucraina naște o problemă europeană la care Bruxelles nu are soluție. Însuși dezechilibrul pieței europene de cereale este o problemă pe care UE nu a anticipat-o și pe care nu o poate corecta. A cui este vina?

Gestul UE de a liberaliza în vara 2022 importurile din Ucraina, ale cărei exporturi erau blocate de Rusia, a fost în sine o decizie bună și chiar una care se impunea. 

In ceea ce privește tranzitarea prin UE a cerealelor exportate de Ucraina în Africa, Bruxelles nu a luat însă în calcul factorul uman – cel al tentației. Cerealele ucrainene mai ieftine – fiindcă au o calitate scăzută față de cele cultivate în UE – au fost oprite aici de diverși procesatori. 

Acest element nu a fost prevăzut și el a declanșat un profit crescut pentru procesatorii care au cumpărat cereale ieftine fără a scădea prețul produsul final. A declanșat  în același timp și o pierdere considerabilă pentru fermierii europeni. 

Statele limitrofe Ucrainei, acolo unde grâul de import a și rămas, sunt deci și cele unde fermierii locali au avut cel mai mult de pierdut. 

De aici și pâna la blocarea importurilor de catre Polonia și Ungaria a fost doar un pas, dar unul necugetat. 

Ce-i drept, șase țări au cerut compensații de la Bruxelles, dar acestea nu acoperă nici jumătate din pierderi, în cazul Poloniei și al Ungariei, și nici măcar un sfert în cazul României care a fost afectată și de secetă în 2022. 

Dar UE care a liberalizat comerțul cu Ucraina nu poate nici tehnic și nici politic să mai schimbe acum ceva. 

Sub regulile comerciale ale UE, un embargou asupra importului poate fi introdus doar dacă se poate dovedi că toate țările UE sunt afectate. Acesta nu este cazul aici unde doar șase țări sunt vizate. 

Pe de altă parte, politic vorbind, UE nici dacă ar putea nu ar dori să trimită acum un astfel de semnal extrem de negativ Ucrainei. 

Decizia Poloniei și a Ungariei este prin urmare ilegală și ea poate atrage după sine unele sancțiuni, deși și aici Comisia Europeană ezită.... Ea spune că nu vrea să speculeze și că ne aflam într-o situație specială, una de război în care se caută soluții, nu se caută vinovați.

Acestea fiind zise, ar fi bine să ne întoarcem la cei care au generat această problemă, anume procesatorii care au profitat în România, în Polonia și în Ungaria de prețul scăzut al unor cereale inferioare.

Despre aceștia nu se vorbește public la Bruxelles. Problema este cunoscută, dezbătută în spatele ușilor închise, analizată, dar nu și rezolvată. 

Miercuri 19 aprilie, ambasadorii statelor membre se reunesc pentru a decide o serie de măsuri comerciale în componenta relațiilor externe ale UE. Problema importurilor din Ucraina este pusă pe masă. Surse apropiate dosarului ne confirmă că situația se complică din cauza embargoului impus de Polonia și de Ungaria. 

Nicio soluție nu este așteptată acum. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan