Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MAE rus:”Interdicția de intrare în R.Moldova impusă lui Minnikhanov, un nou pas neprietenesc”

După ce Rustam Minnikhanov, liderul Tatarstanului, o republică autonomă rusă, a primit refuz de intrare în R.Moldova, reacția Ministerului rus de Externe nu a întârziat prea mult. Purtătoarea de cuvânt al Externelor de la Moscova, Maria Zaharova, a calificat gestul Chișinăului ca fiind un nou pas neprietenesc. De această dată, nu doar față de Tatarstan și Găgăuzia, dar și față de Rusia. Autoritățile de la Chișinău susțin însă că liderul republicii Tatarstan din Federația Rusă a venit în Moldova pentru a susține un candidat în alegerile din Găgăuzia, or acest lucru este interzis de lege. În campania electorală nu poate fi folosită imaginea vreunui oficial străin.

Președintele Tatarstanului, Rustam Minnikhanov, urma să participe la ”Congresul prieteniei”, în Găgăuzia, unde, în prezent, se desfășoară campania electorală pentru viitorul lider al regiunii, bașcan, cum i se mai spune. Unul dintre cei opt candidați înscriși în cursă este susținut de liderul rus. Avionul lui Rustam Minnikhanov a făcut cale întoarsă întrucât, susține Poliția de Frontieră, ”liderul republicii autonome ruse nu și-a putut justifica scopul călătoriei, dar și a oferit informații contradictorii despre vizita în R.Moldova”.

În același timp, Poliția de Frontieră a calificat ca fiind falsuri declarațiile lui Minnikhanov, susținător al războiului din Ucraina, precum că a fost declarat ”persoană non-grata” în Moldova. 

”Susținerea unui candidat în alegerile locale din țara noastră nu este un motiv întemeiat și autoritățile au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării noastre”, precizează autoritățile de la Chișinău.

Să spunem că, în jur de 50 de cetățeni străini nu au fost lăsați să intre în R.Moldova, duminică și luni, pentru că ”nu întruneau condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat”. ”Persoanele nu și-au putut justifica scopul călătoriei, s-au încurcat în declarații, dar și au oferit informații contradictorii despre scopul vizitei în țara noastră”, afirmă Poliția de Frontieră.

De partea sa, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a calificat acțiunile Chișinăului ca pe un nou pas neprietenesc, atât față de Rusia, cât și față de Tatarstan și Găgăuzia. Potrivit Mariei Zaharova,”acest pas neprietensc are ca scop subminarea interacțiunii tradiționale strânse dintre regiunile țărilor noastre. Un astfel de curs anti-rus nu găsește sprijin în publicul larg al Republicii Moldova”.

Ministerul de Externe de la Chișinău nu a venit cu vreo reacție pe marginea acestui subiect.

Liderul din Tatarstan spunea într-un video, înregistrat în avionul cu care venise la Chișinău că a se află în Moldova la invitația candidatului independent la funcția de bașcan al autonomiei găgăuze, Victor Petrov. ”Aveam planificat un program amplu, dar autoritățile Republicii Moldova au decis că noi nu suntem doriți aici. Nu vom participa la congres”, a declarat Minnikhanov.

Rustam Minnikhanov este președinte al Tatarstanului din 2010. Pe 26 ianuarie curent, Statele Unite ale Americii au anunțat sancțiuni împotriva lui și a soției sale. În comunicatul emis de autoritățile SUA se menționează faptul că ”SUA l-a sancționat pe Rustam Nurgaliyevich Minnikhanov, cetățean rus și președinte al consiliului de administrație al companiei Tupolev Public Joint Stock, care produce bombardiere strategice pentru forțele armate ale Rusiei. Minnikhanov este și șeful longeviv al Tatarstanului, un subiect federal al Federației Ruse. Minnikhanov este vizat, în conformitate cu E.O. 14024 pentru că este sau a fost lider, oficial, ofițer executiv superior sau membru al consiliului de administrație al Guvernului Rusiei și pentru ca activează sau a activat în sectoarele de apărare sau conexe, precum și aerospațiale ale economiei Federației”, scrie portalul Anticorupție de la Chișinău. 

Cu trei zile înainte ca SUA să anunțe noile sancțiuni, Minnikhanov a avut o întrevedere personală cu președinte rus, Vladimir Putin. Acesta l-a informat despre sprijinul Tatarstanului pentru așa-numita operațiune militară specială. În același context, a raportat că Republica Tatarstan a alocat aproape 2,5 milioane de ruble în acest scop. Inclusiv, s-a referit și la cele două batalioane de luptă din Tatarstan trimise în zonele fierbinți. 

Precizăm că, după ce și-a anunțat candidatura în campania pentru funcția de bașcan, Victor Petrov nu s-a reținut la Comrat și nici nu a avut vreo întâlnire cu potențialii alegători din regiune. În schimb a efectuat o vizită fulger în Tatarstan, precizează jurnaliștii moldovene. În textul publicat se evidențiază faptul că vizita a fost efectuată în calitate de membru al Adunării Populare a Găgăuziei, și nu în calitate de candidat. Petrov s-a întâlnit cu președintele Republicii Tatarstan, Rustam Minnikhanov. Cei doi au discutat despre continuarea cooperării strategice dintre Tatarstan și Găgăuzia. 

 
Corespondentul RFI, Valeria VIțu despre interdicția impusă liderului Tatarstanului de intrare în R.Moldova