Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bucureștiul, rating mai mare decât România. Zamfirescu: ”Intrăm într-o logică preelectorală”

Bucuresti rating Romania Zamfirescu.jpg

Nicușor Dan anunță un rating mai mare al Bucureștiului
Nicușor Dan anunță un rating mai mare al Bucureștiului
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Primarul Capitalei le dă o veste bună bucureștenilor. Agenția Fitch a îmbunătățit profilul individual de credit al orașului, de la ”bbb+”, la ”a”, anunță Nicușor Dan, care precizează că ratingul Bucureștiului este acum mai mare chiar decât cel național. Cum s-a ajuns aici și ce consecințe va avea această evoluție?

Municipiul București a obținut acest rating Fitch datorită reorganizării financiare a Primăriei, spune la RFI reprezentanta ActiveWatch Irina Zamfirescu: ”Acum se văd, spune primarul general, efectele economiilor pe care le-a făcut la bugetul local. Nu cred că cineva a contestat că se pricepe la cifre, adică e una dintre superputerile primarului general. Cred că de fapt ar fi trebuit să ne explice un pic ce înseamnă asta, în termeni de cum ne va schimba nouă în mod palpabil viața aici, în orașul București și mai ales cum am reușit să ajungem la această performanță și o să aduc aici în discuție o chestiune pe care mai multe ONG-uri au reproșat-o în trecut primarului general și cred că e momentul să redeschidem subiectul, căci a promis că va reveni la suma inițială, de exemplu, una dintre economiile pe care le-a făcut în bugetul local pentru optimizarea acestor bugete locale este de la acel stimulent pentru persoanele adulte cu dizabilități”.

Mesajul primarului Nicușor Dan legat de ratingul Bucureștiului e destinat mai degrabă investitorilor, crede Irina Zamfirescu: ”În principiu, cred că mesajul este unul mai degrabă pentru potențialii investitori în municipiul București, ceea ce e un lucru bun, la fel cum văd și am tot văzut treaba asta în ultimul an, cel puțin, Primăria Capitalei și sunt și niște primării de Sector, care au depus eforturi considerabile de atragere a unor fonduri cumva extra-bugetare, proiecte depuse de exemplu pe PNRR (...). Singura chestiune la care cred că trebuie să fim atenți și văd că un pic se construiește discursul primarului general în această direcție e că nu mai e foarte mult timp, adică deja discutăm despre intrarea într-o logică ușor preelectorală, în timp ce am văzut în ședințele de Consiliu General, dacă nu mă înșel, luna trecută a rămas și fără consilieri în sală, nu neapărat votează împotriva primarului general, dar nu a mai avut cvorum la un moment dat. Deci s-ar putea să-i fie din ce în ce mai complicat, inclusiv în Consiliul General. Plus și foarte important în contextul legislativ din România, orice investiție majoră necesită foarte-foarte mult timp, adică noi de-abia acum primim niște tramvaie achiziționate în mandatul trecut”.

 
Irina Zamfirescu, despre ratingul Bucureștiului