Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, declarat persona non grata

ambasada.jpeg

Sursa imaginii: 
IPN/Elena Covalenco

Un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persona non grata. Anunțul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău vine după ce ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, a fost convocat la MAEIE în contextul vizitei liderului republicii autonome ruse Tatarstan. Potrivit autorităților moldovene, doi reprezentanți ai misiunii diplomatice au avut un ”comportament necorespunzător” pe Aeroportul Internațional Chișinău, atunci când liderului Tatarstanului i-a fost aplicată interdicția de intrare în R.Moldova.

”Pentru acțiuni incompatibile cu statutul diplomatic, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că a declarat drept persoana non-grata pe teritoriul țării noastre a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Acest fapt a fost comunicat părții ruse în după-amiaza zilei de 19 aprilie, odată cu convocarea la sediul MAEIE a Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov”, anunță Externele de la Chișinău.

Liderul republicii autonome ruse Tatarstan, Rustam Minnikhanov, a primit luni interdicția de intrare în R.Moldova, iar Moscova a calificat acest gest ca fiind ”un nou pas neprietenesc”.

Discuții aprinse legate de vizita liderului Tatarstanului au fost miercuri la ședința Guvernului de la Chișinău. Nemulțumiri mari legate de interdicția impusă lui Minnikhanov a avut bașkanul Găgăuziei, susținut de Rusia, în persoana Irinei Vlah, membru de drept al Guvernului de la Chișinău.

În debutul ședinței Cabinetului de Miniștri, Dorin Recean, a atenționat că autoritățile nu vor permite ca cineva din afară să se implice în treburile interne ale R.Moldova.  

Precizăm că, președintele Tatarstanului, Rustam Minnikhanov, urma să participe la ”Congresul prieteniei”, în Găgăuzia, regiune autonomă din sudul R.Moldova unde în prezent, se desfășoară campania electorală pentru viitorul lider, bașcan, cum i se mai spune. Unul dintre cei opt candidați înscriși în cursă este susținut de liderul rus. Avionul lui Minnikhanov a făcut cale întoarsă întrucât, susține Poliția de Frontieră,”liderul republicii autonome ruse nu și-a putut justifica scopul călătoriei, dar și a oferit informații contradictorii despre vizita în R.Moldova”.

În același timp, Poliția de Frontieră a calificat ca fiind falsuri declarațiile lui Minnikhanov, susținător al războiului din Ucraina, precum că a fost declarat ”persoană non-grata” în Moldova. ”Susținerea unui candidat în alegerile locale din țara noastră nu este un motiv întemeiat și autoritățile au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării noastre”, precizează autoritățile de la Chișinău. 

Președintele Tatarstanului, susținător al invaziei Rusiei în Ucraina, este inclus împreună cu familia sa în lista sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reacțiile de la Chișinău legate de vizita liderului Tatarstanului