
Politică
UE aprobă o misiune civilă în Moldova și noi sancțiuni
2022_05_12_-_ue_new_office_52.jpg

Misiunea civilă numită EUPM Moldova va oferi consiliere la nivel strategic cu privire la elaborarea de strategii și politici, se arată într-un comunicat emis astazi de Consiliul UE.
Miniștrii de externe au dat undă verde acestei misiuni care va și identifica nevoile de consolidare a capacităților în materie de alertă timpurie, detectare, identificare, atribuire a amenințărilor și răspuns la amenințările hibride.
Ea va include o așa numită «celulă de proiect » responsabilă de identificarea și punerea în aplicare a proiectelor în domeniile menționate anterior, în strânsă împreună cu alți actori « care împărtășesc aceeași viziune ».
Ca răspuns la solicitarea autorităților de la Chișinău, misiunea civilă va avea un mandat inițial de doi ani, iar comandamentul său de operații va fi în Republica Moldova.
Pentru moment, diplomatul Stefano Tomat, directorul executiv al Capacității civile de planificare și conducere din Serviciul European de Acțiune Externă va fi comandantul operațiunii civile. Ulterior va fi numit un șef al misiunii care va conduce operațiile la fața locului.
Obiectivul acestei misiuni civile este de a spori reziliența sectorului de securitate al acestei țări în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine.
In același timp, miniștrii au aprobat în premieră un cadru legilsativ pentru sancționarea a doi oligarhi moldoveni, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, despre care se spune că au încercat destabilizarea autorităților de la Chișinău. Cei doi vor fi astfel adăugați în curând pe lista neagră a UE unde figurează alți mulți oligarhi din Rusia și din Belarus.
Atât misiunea civilă din Moldova, cât și sancțiunile amintite au fost negociate la inițiativa României.