Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moscova a declarat persona non grata un angajat al Ambasadei R.Moldova. Nicu Popescu:”Rusia continuă măsurile ostile”

nicu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Nicu Popescu

Ministerul de Externe de la Moscova a anunțat, marți, că un reprezentant al Ambasadei R.Moldova în Federația Rusă a fost declarat persona non grata, iar mai multor oficiali moldoveni le va fi interzisă intrarea în Rusia. Este răspunsul dat de Kremlin, după ce săptămâna trecută un angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost expulzat, în contextul vizitei președintelui Tatarstanului în R.Moldova. ”Federația Rusă continuă măsurile ostile care afectează negativ cetățenii Republicii Moldova”, a declarat ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, la scurt timp după anunțul Moscovei.

”Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a luat act de deciziile autorităților ruse de a declara persona non grata un diplomat al Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, precum și de a aplica interdicția de intrare în Federația Rusă pentru unii oficiali ai Republicii Moldova. MAEIE își exprimă regretul față de aceste decizii și reiterează faptul că autoritățile Republicii Moldova întreprind toate măsurile necesare în vederea prevenirii tentativelor de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al Externelor de la Chișinău. 

”Timp de foarte mulți ani, efectiv până la independența țării noastre, Federația Rusă a recurs la politici ostile față de R.Moldova, față de cetățeni, față de independența țării noastre, prin sprijinul separatismului, prin sprijinul și menținerea prezenței militare ilegale pe teritoriul țării noastre, prin introducerea embargourilor asupra produselor din R.Moldova, asupra vinurilor, asupra legumelor. Și iată că, în acest context, Federația Rusă continuă aceste măsuri ostile care afectează negativ cetățenii Republicii Moldova. Referindu-mă la contextul actual, știți bine că săptămâna trecută, în urma unor acțiuni ostile ale Moscovei față de R.Moldova, un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persona non-grata”, a punctat ministrul moldovean de Externe, marți, într-o conferință de presă. 

Precizăm că, pe 17 aprilie, liderul republicii autonome ruse Tatarstan, Rustam Minnikhanov, a primit interdicția de intrare în R.Moldova, iar Moscova a calificat gestul ca fiind ”un nou pas neprietenesc”. Ulterior, un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persona non grata. Potrivit autorităților moldovene, doi angajați ai misiunii diplomatice au avut un ”comportament necorespunzător” pe Aeroportul Internațional Chișinău, atunci când liderului Tatarstanului i-a fost aplicată interdicția de intrare în R.Moldova.

Președintele Tatarstanului, susținător al invaziei Rusiei în Ucraina, este inclus împreună cu familia sa în lista sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană. Minnikhanov urma să participe la ”Congresul prieteniei”, în Găgăuzia, regiune autonomă din sudul R.Moldova unde în prezent, se desfășoară campania electorală pentru viitorul bașcan. Unul dintre cei opt candidați înscriși în cursă este susținut de liderul rus. Avionul lui Minnikhanov a făcut cale întoarsă întrucât, susține Poliția de Frontieră,”liderul republicii autonome ruse nu și-a putut justifica scopul călătoriei, dar și a oferit informații contradictorii despre vizita în R.Moldova”.

Totodată, șeful Externelor de la Chișinău a salutat acordul politic al UE privind regimul de sancțiuni aprobat împotriva celor care vor să destabilizeze R.Moldova.”Noutatea cea mai mare este că, luni, miniștrii de Externe ai UE în cadrul Consiliului Afacerilor Externe au adoptat baza legală necesară pentru ca Uniunea Europeană să poată sancționa persoane și entități care încearcă să destabilizeze R.Moldova. Ulterior, UE va veni cu o listă concretă, dar cea mai importantă noutate la ziua de astăzi este adoptarea acestui cadru legislativ. Mai multe luni am avut un schimb sistematic de păreri cu partenerii europeni pentru a ajunge la această etapă în care UE a elaborat cadrul necesar pentru a ajuta Moldova să-și consolideze democrația”, a conchis Nicu Popescu.

Precizăm că, partidul pro-rus al fugarului Ilan Șor anunță noi proteste pentru începutul lunii mai. Anterior, oamenii legii au reținut mai multe persoane care pregăteau dezordini în masă la manifestațiile din martie ale lui Șor. Poliția a dejucat atunci un plan de destabilizare a situației din țară pus la cale de Rusia după infiltrarea unui agent în gruparea de diversioniști.

”Gruparea Șor are o misiune clară de la Kremlin și FSB - să aducă războiul în Moldova. Scopul lor este să organizeze destabilizări și să dea jos prin violențe guvernarea aleasă în mod democratic. Pentru că armata rusă nu poate ajunge pe teritoriul țării noastre, Kremlinul încearcă să destabilizeze situația din interior, plătind cu bani murdari hoții din Moldova. Unii se fac deja luntre și punte pentru a vinde țara Kremlinului. Dar instituțiile noastre lucrează foarte serios pentru prevenirea acestor încercări de destabilizare. Cât voi fi președinte Moldova va sta dreaptă”, a declarat, recent președinta Maia Sandu, într-un discurs în plenul Parlamentului de la Chișinău. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre expulzarea unui reprezentant al Ambasadei R.Moldova, la Moscova