Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicu Popescu: Misiunea civilă UE pentru securitatea R.Moldova, funcțională în câteva săptămâni

nicu_drapel.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Nicu Popescu

”UE pregătește să trimită la Chișinău, în următoarele săptămâni, o echipă de oficiali ce va lansa misiunea civilă pentru securitatea R.Moldova. Această misiune va fi trimisă în Moldova pentru a ajuta autoritățile moldovene să combată amenințările hibride”, declară ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu. Consiliul Uniunii Europene a instituit, luni, Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova în cadrul politicii de securitate și apărare comune. Obiectivul acestei misiuni civile este de a spori reziliența sectorului de securitate al R.Moldova. Misiunea își va începe activitatea la 1 iunie, atunci când la Chișinău va avea loc cea de-a doua reuniune a summit-ului Comunității Politice Europene. 

Revenit de la Bruxelles, unde a depus contribuțiile la Raportul de Extindere a UE,  ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a salutat decizia Consiliului Afacerilor Externe al UE de a detașa în Republica Moldova o misiune civilă de consiliere sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună, precum și crearea unui regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare la adresa R.Moldova.

”Misiunea civilă a Uniunii Europene va fi trimisă în Moldova pentru a ajuta autoritățile moldovene să combată amenințările hibride. Obiectivele acestei misiuni se vor concentra pe mai multe elemente. În primul rând pe consolidarea mecanismelor de gestionare a crizelor, contracararea amenințărilor hibride, asigurarea securității cibernetice, contracararea dezinformării și pe asistarea în realizarea strategiei securității naționale. Pe toate aceste subiecte vom coopera și vom beneficia de un lucru comun cu partenerii noștri europeni. Misiunea este una civilă și nu face parte a proceselor de soluționare a conflictului transnistrean”, a precizat șeful Externelor de la Chișinău.

Potrivit lui Nicu Popescu, acum UE pregătește echipa de oficiali și experți care urmează să ajungă în Moldova pentru a lansa misiunea civilă, creată la propunerea României.

”Întrucât Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invadării ilegale a Ucrainei de către Rusia, asistăm la continuarea și intensificarea tentativelor Rusiei de a destabiliza această țară prin acțiuni hibride. Astăzi sporim sprijinul acordat de UE Republicii Moldova în vederea protejării securității, a integrității teritoriale și a suveranității acesteia. Desfășurarea acestei noi misiuni constituie un nou semn politic important al sprijinului UE în circumstanțele dificile actuale”, susține Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate.

Totodată, misiunea civilă UE va oferi consiliere privind dezvoltarea strategiilor și politicilor și va identifica nevoile de consolidare a capacităților de avertizare timpurie, detectare, identificare, atribuire a amenințărilor și răspuns la amenințările hibride.

Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova va avea un mandat inițial de doi ani, iar sediul operațional va fi în Republica Moldova. Stefano Tomat, directorul executiv al Capacității Civile de Planificare și Conducere (CPCC) din cadrul SEAE, va fi Comandantul Operațiunii Civile. Un șef de misiune care va conduce operațiunile pe teren va fi numit în viitorul apropiat.

Într-o scrisoare din 28 ianuarie 2023 adresată Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, prim-ministrul de atunci, Natalia Gavrilița, a invitat UE să desfășoare o misiune civilă în R.Moldova, în cadrul politicii de securitate și apărare comune.

La 23 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să îi acorde statutul de țară candidată, alături de Ucraina.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre misiunea civilă UE ce urmează a fi lansată în R.Moldova