
Politică
Maia Sandu:”Pentru noi, summit-ul CPE, o recunoaștere internațională”. Reuniunea va avea loc la o vinărie privată
maia.jpg

”Țara noastră va avea onoarea, pentru prima dată, să găzduiască aproximativ 50 de șefi de stat și de guvern din Europa și oficiali ai Uniunii Europene. Vom pune în dezbatere chestiuni vitale legate de război și pace, de viitorul Europei – de viitorul celor 750 de milioane de oameni ce muncesc pe continentul european. Adică, și de viitorul Republicii Moldova, ca stat european ce și-a ales drumul său ferm în UE. Pentru acest obiectiv muncim. Vrem să fim parte integrantă a pieței europene, să vindem tot mai multe produse moldovenești în țările UE, să ne conectăm în rețeaua de transport europeană, așa încât moldovenii să poată călători mai ușor, mai ieftin și mai repede”.
”Dorim să contribuim la o Europă mai bine conectată și mai stabilă. Vrem să demonstrăm că suntem un partener de încredere, gata să contribuie activ la consolidarea unității și securității pe continentul european”, declară șefa statului.
Totodată, Maia Sandu afirmă că pentru noi, cetățenii Republicii Moldova, summitul are o semnificație majoră. Este o recunoaștere internațională, și o oportunitate de a întări legăturile noastre cu țările europene – cu lumea liberă. ”Este și un mesaj foarte clar că Moldova nu este singură. Prezența celor 50 de lideri europeni la Bulboaca spune răspicat că Moldova are prieteni numeroși și puternici, care ne susțin în dorința noastră de a menține pacea și stabilitatea – acasă, în regiune și pe tot continentul european. În aceste vremuri dificile, când Rusia continuă să ducă un război inuman împotriva Ucrainei, sprijinul diplomatic oferit de acest eveniment este de neprețuit. Țările europene nu vor abandona Republica Moldova în nicio circumstanță. Pacea și democrația în țara noastră vor fi protejate”.
”Acest eveniment este important și pentru parcursul european al Republicii Moldova. Liderii statelor membre vor fi aici, și ne vor cunoaște mai bine. Pentru noi este un prilej să arătăm că suntem un popor pașnic, muncitor și demn, alineat la valorile europene. Este meritul vostru, al tuturor cetățenilor Republicii Moldova, de acasă și din diasporă, că Europa va veni la noi acasă. Acest summit oferă o oportunitate de excepție pentru a ne afirma angajamentul neechivoc față de reformele pe care le realizăm pentru a deveni – în viitorul apropiat– o țară membră a Uniunii Europene”.
Astfel, summit-ul reprezintă o investiție în viitorul Moldovei, continuă președinta.”Toate instituțiile statului, la toate nivelurile, înțeleg valoarea acestui eveniment. Succesul și mândria noastră, a moldovenilor, în urma summitului depinde de contribuția fiecăruia dintre noi, a tuturor. Întreaga lume va avea ocazia să ne vadă așa cum suntem: omenoși, deschiși la suflet, dar principiali față de valorile în care credem, liberi în gândire și respectuoși față de cei din jur, disciplinați și încrezători în viitorul țării noastre. Vom arăta că în momentele cheie ale istoriei noastre știm să fim uniți și curajoși”.
”Avem de ce să fim mândri că suntem gazda acestei reuniuni istorice. La Paris, la Viena, la Varșovia și la Roma, în toate capitalele, se va discuta în curând despre Republica Moldova. Bulboaca va deveni localitatea moldovenească ce a găzduit 50 de președinți și prim-miniștri europeni. Dintr-o zonă gri și necunoscută multora, Moldova va deveni pe 1 iunie centrul Europei. Să ne implicăm cu toții pentru a arăta că Republica Moldova este un stat democratic, solid, responsabil și dedicat integrării europene. Că Moldova este o țară frumoasă. Și că Uniunea Europeană va fi mai bogată cu Moldova parte din ea”.
Potrivit șefei statului, ”aceste lucruri le vom spune răspicat și pe 21 mai la Adunarea Moldova Europeană, când toți cetățenii, adunați în Piața Marii Adunări Naționale, își vor arăta sprijinul pentru calea europeană aleasă de țara noastră și pentru un viitor european al copiilor noștri. Aceste lucruri le vom spune ferm și încrezători pe 1 iunie tuturor președinților, prim-miniștrilor prezenți în țara noastră”.
Comunitatea Politică Europeană a fost creată anul trecut, la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron. Prima reuniune a CPE a avut loc la Praga în octombrie 2022. Șefa statului, Maia Sandu, declara atunci că propunerea de a găzdui reuniunea liderilor statelor și regiunilor din Europa accentuează sprijinul univoc al partenerilor pentru parcursul și viitorul european al Moldovei.