Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dmitro Kuleba, la Chișinău. Situația din Ucraina și provocările de securitate din regiune, printre subiectele discutate

kuleba.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Nicu Popescu

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a efectuat o vizită în R.Moldova. Oficialul s-a întâlnit cu omologul moldovean, Nicu Popescu, cu președinta R.Moldova, Maia Sandu și premierul Dorin Recean. Oficialii au discutat despre situația din Ucraina și provocările de securitate din regiune.

În contextul obținerii de către Republica Moldova și Ucraina a statutului de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană, ”oficialii au exprimat interesul comun pentru o interacțiune mai strânsă în domeniul procesului de aderare la UE, dar și pe plan bilateral. În acest sens, ministrul Nicu Popescu a salutat eforturile instituțiilor de resort din Republica Moldova pentru consolidarea cooperării în domeniul infrastructurii feroviare și în sectorul energetic, inclusiv diversificarea cu ajutorul Ucrainei a surselor de electricitate pentru țara noastră”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Chișinău.

”Am reiterat condamnarea agresiunii militare neprovocate și nelegitime a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Am reconfirmat susținerea fermă de către Republica Moldova a independentei, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, în hotarele ei recunoscute pe plan internațional. În cadrul întrevederii am subliniat importanța investigării crimelor de agresiune împotriva Ucrainei și tragerii la răspundere pe cei implicați”, a declarat ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu.

Din prima zi de război, Republica Moldova a sărit în ajutorul vecinilor săi ucraineni, prin sprijinirea refugiaților, asigurarea rutelor de aprovizionare către și dinspre Ucraina și va continua să ofere suport în acest sens, inclusiv prin participarea la realizarea inițiativei Coridoarele de Solidaritate, spune șeful Externelor de la Chișinău.

Iar președinta Maia Sandu a menționat că R.Moldova susține planul de pace al Ucrainei și pledează pentru crearea unui Tribunal Internațional care să investigheze și să pedepsească atrocitățile agresiunii ruse. Șefa statului a reconfirmat suportul Republicii Moldova pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, iar discuțiile au vizat și modalitățile de susținere reciprocă în realizarea reformelor, care să accelereze procesul nostru de aderare la Uniunea Europeană.   

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vizita ministrului de externe ucrainean în R.Moldova