Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin și alți oficiali ruși au interdicție de intrare în R.Moldova. Recean:”Avem o listă neagră lungă. Nu este publică”

recean.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Dorin Recean

”Noi avem o listă lungă și tot îi trimitem înapoi acasă. Lista neagră nu este publică, iar unii oficiali vor afla că sunt incluși în ea atunci când vor încerca să intre în Republica Moldova. Și Putin are interdicția de a intra în R.Moldova”. Declarația a fost făcută de premierul moldovean, Dorin Recean, la TV8 și vine la câteva zile după ce un reprezentant al Ambasadei R.Moldova în Federația Rusă a fost declarat persona non grata, iar, potrivit Externelor de la Moscova, mai multor oficiali moldoveni le va fi interzisă intrarea în Rusia.

”O să facem la un moment dat o listă publică. În prezent este suficient mecanismul care funcționează. Nu știu dacă trebuie să irosesc resursele statului ca să fac o listă. Vă asigur că nimeni care nu trebuia să intre, nu intră. Toți cei care propagă și seamănă război, o să le închidem gura”, a mai menționat Dorin Recean.

Potrivit premierului, Rusia trebuie să respecte cetățenii și instituțiile Republicii Moldova. ”Federația Rusă nu trebuie să ne spună nouă ce trebuie sau ce nu trebuie să facem. Republica Moldova este o țară independentă, suverană și oricine nu respectă alegerea poporului, asta este atitudinea noastră. O să le spunem că fiecare trebuie să-și știe locul și dacă au să-și facă ceva acasă, să-și facă acasă. Ei nu pot să ne impună reguli, trebuie să aibă o atitudine respectuoasă față de cetățenii Republicii Moldova, instituții. Nu vom tolera ca aceștia să încalce fie legislația Republicii Moldova, fie drepturile și alegerile noastre”, a punctat Dorin Recean, la emisiunea ”Cutia Neagră” de la TV8.

Pe 25 aprilie, Ministerul de Externe de la Moscova a anunțat că un reprezentant al Ambasadei R.Moldova în Federația Rusă a fost declarat persona non grata, iar mai multor oficiali moldoveni le va fi interzisă intrarea în Rusia. Acesta este răspunsul dat de Kremlin, după ce săptămâna trecută un angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost expulzat, în contextul vizitei președintelui Tatarstanului în R.Moldova.

”Federația Rusă continuă măsurile ostile care afectează negativ cetățenii Republicii Moldova”, a declarat ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, la scurt timp după anunțul Moscovei.

”Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a luat act de deciziile autorităților ruse de a declara persona non grata un diplomat al Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, precum și de a aplica interdicția de intrare în Federația Rusă pentru unii oficiali ai Republicii Moldova. MAEIE își exprimă regretul față de aceste decizii și reiterează faptul că autoritățile Republicii Moldova întreprind toate măsurile necesare în vederea prevenirii tentativelor de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova”, potrivit unui comunicat al Externelor de la Chișinău. 

Precizăm că, pe 17 aprilie 2023, liderul republicii autonome ruse Tatarstan, Rustam Minnikhanov, a primit interdicția de intrare în R.Moldova, iar Moscova a calificat gestul ca fiind ”un nou pas neprietenesc”. Ulterior, un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persona non grata. Potrivit autorităților moldovene, doi angajați ai misiunii diplomatice au avut un ”comportament necorespunzător” pe Aeroportul Internațional Chișinău, atunci când liderului Tatarstanului i-a fost aplicată interdicția de intrare în R.Moldova. 

Președintele Tatarstanului, susținător al invaziei Rusiei în Ucraina, este inclus împreună cu familia sa în lista sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană. Minnikhanov urma să participe la ”Congresul prieteniei”, în Găgăuzia, regiune autonomă din sudul R.Moldova unde în prezent, se desfășoară campania electorală pentru viitorul bașcan. Unul dintre cei opt candidați înscriși în cursă este susținut de liderul rus. Avionul lui Minnikhanov a făcut cale întoarsă întrucât, susține Poliția de Frontieră,”liderul republicii autonome ruse nu și-a putut justifica scopul călătoriei și a oferit informații contradictorii despre vizita în R.Moldova”.