Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lumea întreagă condamnă talibanii care au interzis femeilor afgane să lucreze la ONU în Afganistan

ap22361468157516.jpg

Talibanii nu permit fetelor să meargă la liceu și universitate
Talibanii nu permit fetelor să meargă la liceu și universitate
Sursa imaginii: 
Associated Press

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat în unanimitate interzicerea de către talibani ca femeile să lucreze la Națiunile Unite în Afganistan. Rezoluția – elaborată de Emiratele Arabe Unite și Japonia – descrie interdicția ca fiind „fără precedent în istoria Națiunilor Unite”, afirmă „rolul indispensabil al femeilor în societatea afgană” și că interzicerea acestora la ONU subminează drepturile omului și principiile umanitare”.

 

Ambasadorul ONU al Emiratelor Arabe Unite, Lana Nusseibeh, a declarat că peste 90 de țări „din vecinătatea imediată a Afganistanului, din lumea musulmană și din toate colțurile pământului” au co-sponsorizat rezoluția, relatează Reuters citată de France 24.

„Lumea nu va rămâne tăcută când femeile din Afganistan sunt șterse din societate”, a spus diplomata din Emirate.

Votul Consiliului de Securitate a avut loc cu câteva zile înainte de o întâlnire internațională despre Afganistan, planificată la Doha, pentru perioada 1-2 mai. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va reuni cu ușile închise trimiși speciali pentru Afganistan din diferite țări pentru a lucra la o abordare unificată în tratarea talibanilor.

„Nu vom tolera represiunea talibanilor asupra femeilor și fetelor”, a declarat ambasadorul adjunct al SUA la ONU, Robert Wood.

La începutul acestei luni, talibanii au impus interdicția ca femeile afgane să lucreze pentru ONU, după o interdicție asemănătoare a fost impusă în decembrie anul trecut față de femeile care lucrau în asociații umanitare.

De la răsturnarea guvernului susținut de Occident, în 2021, talibanii controlează drastic accesului femeilor la viața publică, au interzis înscrierea femeilor la universități și au închis liceele pentru fete.

Talibanii spun că respectă drepturile femeilor în conformitate cu interpretarea strictă a legii islamice.