
Politică
Franța este prima țară din UE care va deschide un serviciu de vize în Mosul (Irak)
Președintele francez Emmanuel Macron la complexul moscheii al-Nuri.

Un anunț pe site-ul ambasadei Franței în Irak spune că cererile de viză pentru Franța sau spațiul Schengen „vor fi analizate la ambasada Franței din Bagdad”, înainte de a fi returnate solicitanților din Mosul.
„Deschiderea acestui centru reflectă în mod concret angajamentul Franței față de Mosul și provincia Ninive”, a adăugat consulul general al Franței la Mosul, Jean-Christophe Augé. „Acest centru va facilita solicitarea vizei pentru rezidenți, în special pentru studenți, cadre universitare, oameni de afaceri și turiști”.
Până acum, cei 1,5 milioane de locuitori ai Mosulului trebuiau să parcurgă aproximativ 500 de kilometri până în Bagdad pentru a solicita vize. Există un alt centru de solicitare a vizelor în apropiere, în orașul Erbil, dar care deservește doar rezidenții din regiunea autonomă Kurdistan.
Mosul găzduiește un consulat turc, birouri ONU și ONG-uri internaționale, dar guvernatorul Ninivei Nejm al-Jobouri a remarcat că Franța a fost „prima țară europeană” care să-și stabilească un consul general în oraș. Președintele francez Emmanuel Macron l-a numit pe Augé consul francez la Mosul pe 16 mai 2022.
Fiind al doilea cel mai mare oraș din Irak, Mosul a căzut sub controlul jihadiștilor în 2014, care și l-au făcut „capitală”. În iulie 2017, forțele irakiene, susținute de o coaliție internațională condusă de Washington, au recucerit orașul.
Reconstrucție
Deși reconstrucția progresează lent și zone întinse ale orașului sunt în ruină, Mosul și-a recăpătat o oarecare aparență de normalitate: magazinele s-au redeschis, blocajele de trafic au revenit, iar siturile istorice beneficiază de proiecte de restaurare finanțate de agențiile internaționale.
„Acest aspect al economiei, al investițiilor, este unul dintre domeniile în care intenționăm să ne dezvoltăm prezența”, a declarat Augé pentru agenția de presă franceză AFP.
„Desigur, actorii francezi, investitorii, au așteptări în ceea ce privește securitatea și transparența. Dar suntem încrezători că există oportunități economice de explorat în Mosul și în regiune care ar trebui să permită dezvoltarea de proiecte viitoare”.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.