Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afganistan. Consiliul de Securitate al ONU condamnă în unanimitate reprimarea drepturilor femeilor de către talibani

Grup de femei afgane participând la un protest față de restricțiile impuse femeilor de către administrația talibană în ceea ce privește exercitarea dreptului acestora de a lucra pentru Națiunile Unite, Kabul, Afganistan, 28 decembrie 2021.

Grup de femei afgane participând la un protest față de restricțiile impuse femeilor de către administrația talibană în ceea ce privește exercitarea dreptului acestora de a lucra pentru Națiunile Unite, Kabul, Afganistan, 28 decembrie 2021.
Grup de femei afgane participând la un protest față de restricțiile impuse femeilor de către administrația talibană în ceea ce privește exercitarea dreptului acestora de a lucra pentru Națiunile Unite, Kabul, Afganistan, 28 decembrie 2021.
Sursa imaginii: 
Ali Khara/Reuters via France24

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat în unanimitate interdicțiile impuse de administrația talibană femeilor afgane care lucrează pentru misiunea Națiunilor Unite în Afganistan, cerând liderilor talibani să „revină de îndată” asupra deciziei de reprimare a drepturilor femeilor și fetelor afectate de această hotărâre, potrivit Reuters, citată de RFI.

În rezoluția Consiliului de Securitate al ONU, elaborată de Emiratele Arabe Unite în colaborare cu Japonia, aceste interdicții sunt catalogate drept unele „fără precedent în întreaga istorie a Națiunilor Unite”, fiind punctat, în același timp, și „rolul esențial al femeilor în societatea afgană” și, de asemenea, și faptul că restricționarea exercitării dreptului de a lucra pentru ONU „subminează drepturile fundamentale ale omului și principiile umanitare”.

Peste 90 de state membre ONU „din imediata vecinătate a Afganistanului, din lumea musulmană și de peste tot din lume” au co-sponsorizat această rezoluție, susține Ambasadoarea Emiratelor Arabe Unite la ONU, Lana Nusseibeh.

„Un asemenea sprijin nu face decât să sporească și mai mult semnificația mesajului pe care am dorit să îl transmitem astăzi, și anume, că lumea nu va sta cu mâinile în sân în timp ce femeilor din Afganistan le este renegat rolul în societate”, a declarat diplomata în fața Consiliului de Securitate al ONU.

Votul Consiliului de Securitate a fost făcut public doar cu câteva zile înainte de reuniunea internațională planificată să aibă loc la Doha, în perioada 1-2 mai, la care vor fi dezbătute principalele problemele din Afganistan la momentul actual. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va convoca, cu ușile închise, trimiși speciali pentru Afganistan din diferite state în vederea elaborării unei noi modalități unitare de abordare în tratarea problemelor ridicate de administrația talibană.

„Nu vom tolera decizia talibanilor de a reprima drepturile femeilor și fetelor din Afganistan. Nu există niciun temei care să justifice astfel de măsuri restrictive, care, de altfel, nu sunt impuse nicăieri altundeva în lume”, a declarat în fața Consiliului Ambasadorul adjunct al SUA la ONU, Robert Wood.

„Deciziile administrației talibane provoacă daune iremediabile în Afganistan”, susține diplomatul.

La începutul lunii aprilie, talibanii au reprimat dreptul femeilor afgane de a lucra pentru Națiunile Unite, după ce o restricție asemănătoare fusese impusă anul trecut în luna decembrie, în baza căreia femeilor li s-a interzis să participe la activități organizate de asociații umanitare. Din 2021, odată cu răsturnarea guvernului anterior, susținut de Occident, și până în prezent, talibanii au înăsprit, totodată, și politicile de acces al femeilor la viața publică, închizând numeroase licee de fete și interzicând, spre exemplu, posibilitatea acestora de a se înscrie la studii universitare.

De cealaltă parte, administrația talibană susține că ar respecta drepturile femeilor în conformitate cu interpretarea sa strictă a legii islamice. Iar decizia referitoare la restricționarea participării femeilor la activități desfășurate în domeniul ajutorului social reprezintă o „problemă de natură internă”, declară oficialii talibani.

Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU recunoaște, totodată, și importanța fundamentală pe care o are necesitatea de a aborda provocările substanțiale cu care se confruntă economia Afganistanului, inclusiv în ceea ce privește utilizarea activelor Băncii Centrale a Afganistanului în beneficiul poporului afgan.

Statele Unite au înghețat miliarde de dolari deținute de Banca Centrală a Afganistanului, dar care se află, însă, în SUA și, ulterior, au virat jumătate din această sumă într-un fond fiduciar din Elveția, administrat de mandatari americani, elvețieni și afgani.

„Până în prezent, tot ce s-a întâmplat a fost să fie virate activele dintr-un cont într-altul, însă niciun ban n-a revenit poporului afgan”, a declarat în fața Consiliului Ambasadorul adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang.

La rândul său, și Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a solicitat ca activele Băncii Centrale afgane să fie returnate.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.