Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Statul ne fură copiii”, o matrioșka a dezinformării

rusia_dezinformare_bun1.jpg

Sursa imaginii: 
euvsdisinfo.eu

Formidabila manipulare rostogolită de formațiunea AUR, potrivit căreia o lege inițiată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse ar urma să-i smulgă de lângă părinți pe copiii din mediile defavorizate, este o veritabilă matrioșka – păpușa rusească în interiorul căreia găsești o altă păpușă, și așa mai departe...

Evident, la prima vedere sare în ochi proveniența rusească a mitului unui Occident care distruge valorile familiei.

Dăm piesa la o parte și găsim clasicul mod de a diviza societatea pe un subiect – creșterea și educarea copiilor – care generează multe emoții. Adâncirea diviziunilor slăbește societățile democratice și demobilizează în fața unor provocări reale. Agresiunea rusească, de exemplu.

Cât mai puțină Europă

Dedesubt găsim interesul pur electoral al formațiunilor extremiste, în plină ascensiune, conform sondajelor.

Pe de o parte, aleg o temă susceptibilă de a genera emoții. Apoi, o distribuie în mediile cele mai puțin informate și mai defavorizate.

Sunt tocmai mediile cărora li se adresează această lege. Înființarea unor centre de zi, în care copiii defavorizați să aibă acces, câteva ore pe zi, la hrană și educație nu înseamnă nicidecum smulgerea acestor copii din familiile lor.  

Ci, dimpotrivă, o șansă de a-și construi o viață mai bună și a scăpa din mediile defavorizate. Prin dezinformarea pe care o răspândește, AUR nu face decât să le refuze multor copii șansa la o viață decentă în viitor. Dar aceasta este în folosul electoral al extremiștilor.

Dăm și această piesă la o parte și descoperim filonul anti-UE.

Programele adresate copiilor din zone defavorizate sunt finanțate prin PNRR. Formațiunea AUR și o serie de organizații pe care le-am descoperit și printre inițiatorii celebrului referendum pentru familie din 2018, ar vrea cât mai puțină Europă în România. Dacă se poate, deloc.

Ei nu pot permite ca Europa, cu politica ei de incluziune, să se facă simțită chiar pe terenul lor de joacă și anume în mediile defavorizate, cu acces scăzut la informație și unde narațiunile pro-rusești și anti-occidentale prind cel mai bine.

Terenul era deja pregătit

Și ajungem la o altă piesă, care privește, de data aceasta, partidele mainstream. Ministra familiei, Gabriela Firea, care își dorește să recâștige fotoliul de primar general al Bucureștiului, nu a ieșit public în mod convingător pentru a-și apăra legea și a demonta manipularea.

Pare că a fost lovită de acolo de unde nu se aștepta - de data aceasta, n-au fost cei numiți ”neomarxiști”, ci de-a dreptul naționaliștii.

Ar fi trebuit, totuși, să se aștepte la un atac din această direcție. Electoratul dumneaei, ca și al partidului din care face parte, se arată a fi tot mai vulnerabil la astfel de manipulări. De ce? Pentru că așa a fost crescut, cu un dublu limbaj cu privire la Occident și Uniunea Europeană.

De exemplu, atunci când au susținut falsuri precum interzicerea de către UE a încălzirii cu lemne din 2023 sau interzicerea Crăciunului de către Uniunea Europeană. Mai recent, un coleg de guvern și de partid al doamnei Firea a rostogolit acuzații neconfirmate la adresa Ucrainei cu privire la Canalul Bîstroe.  

Cu alte cuvinte, dezinformarea privind furtul de copii a venit pe un teren deja pregătit – doar că a fost pentru cine s-a nimerit...

Iar morala poveștii este că adoptarea limbajului extremist de către exponenții partidelor mainstream – iar aici îi putem include și pe unii din PNL - nu este doar neprofitabilă electoral, dar de-a dreptul periculoasă.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 4 mai 2023