
Politică
Mitingul AUR: Festival de fake-news, pe ritm de vuvuzele (fotoreportaj RFI)
miting_aur_fake_news_vuvuzele.jpg

Mitingul AUR a însemnat multă gălăgie. Mii de oameni dotați cu vuvuzele, pancarte și drapeluri au protestat prin centrul Capitalei, scandând sloganuri antieuropene. Un refren preferat a fost ”Ursula, nu uita, asta nu e țara ta!”.

Participanții la protestul AUR au propagat o serie de mesaje false, menite să provoace panică unui anumit segment de populație mai puțin educat și care nu are de obicei reflexul de a verifica informațiile din spațiul public.

Așa se face că unul dintre mesajele cel mai des întâlnite la mitingul AUR a vizat un proiect de lege, prin care statul își propune să intervină cu ajutor financiar în cazul familiilor din medii defavorizate, care nu-și permit să-și țină copiii la școală. Formațiunea extremistă AUR susține însă că statul vrea de fapt să-i separe pe copii cu forța de familiile lor. De unde și sloganul ”Jos labele de pe copiii noștri!”. Pe un alt panou scria ”Copiii să rămână în familiile lor!”, în timp ce miile de oameni scandau la unison ”Nu ne luați copiii!”.

Protestatarii de la mitingul AUR provin din mai toate categoriile de vârstă. Am văzut un grup de băieți la vreo 20 și ceva de ani, cu fețe de suporteri, care suflau plictisiți în vuvuzele, după care râdeau și se distrau copios, ca atunci când echipa lor preferată înscrie din lovitură liberă.

Am văzut un grup de bărbați de vârstă mijlocie, care păreau rupți din ”Las Fierbinți”, cu priviri pierdute și totuși trufașe, de români patrioți.

Am văzut o femeie în vârstă îmbrăcată în ie, cam nervoasă și cu o atitudine ofuscată de profesoară de Chimie, gata să scoată rigla și să-i plesnească pe elevi peste degete. Deși provin aparent din categorii diferite socio-profesionale și de vârstă, mai toți manifestanții AUR aveau priviri ușor confuze, dar jubilau plini de importanță când vreun trecător le făcea poze de pe margine. Mai puțin o femeie în vârstă care m-a luat la rost când m-a văzut că fac fotografii cu telefonul mobil: "De ce stați pe margine, în loc să protestați cu noi?”.

Mesajele de pe pancartele de la mitingul AUR erau un amalgam de teme sociale, politice și economice, extrem de coerente în absurditatea lor: ”Fără orașe-lagăr de 15 minute!” (aluzie la un concept urbanistic modern, care spune că orașele și cartierele trebuie construite astfel încât să poți ajunge în maximum 15 minute de acasă oriunde ai treabă, la serviciu, la școală sau la magazin, pentru a reduce traficul auto și a face cartierele mai accesibile oamenilor), ”Fără interzicerea banilor cash!” (cu trimitere la un proiect de lege care propune ca salariile să nu mai fie acordate angajaților cash, ci doar pe card), ”Fără interzicerea centralelor de apartament!”, ”Fără guvernanță corporativă!”.

În fine, un domn în vârstă ținea mândru deasupra capului o pancartă pe care scria ”PNNR=greenpass”. Nu mi-e foarte clar dacă protestatarul respectiv știe că PNRR înseamnă Planul Național de Redresare și Reziliență și dacă e conștient că se scrie cu doi de R, nu cu doi de N.

Lumea de pe margine face poze ca la bâlci. Pe un trotuar, la un colț de stradă pe bulevardul Magheru, doi evrei ultraortodocși privesc siderați spre grupul masiv și gălăgios de manifestanți mobilizați de partidul extremist AUR.

Cei doi martori tăcuți fac un pas discret în spate când trece coloana de manifestanți prin dreptul lor, în timp ce unul dintre ei își mângâie mustața un pic neliniștit. Coloana dirijată de AUR înaintează pe bulevard în ritm de vuvuzele.