Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua Păcii în zilele războiului

tunuri_razboi_ucraina.jpg

Monumentul Patriei din Kiev, Ucraina, 9 mai 2022
Sursa imaginii: 
© Sergei Supinsky, AFP via France24

Europa celebrează astăzi ziua victoriei împotriva nazismului. Este ziua în care, acum 78 de ani, aliații semnau capitularea Germaniei naziste.

Azi, ziua de 8 mai capătă semnificații speciale, în contextul primului război de agresiune declanșat pe pământ european, după sfârșitul celei de-a doua conflagrații mondiale.

Într-adevăr, Rusia lui Putin a amintit lumii întregi că pacea instaurată atunci nu este garantată pentru vecie, așa cum mulți ar fi putut crede până în zorii zilei de 24 februarie 2022. Și că războiul de agresiune, încălcarea tratatelor internaționale, negarea dreptului de existență al unei națiuni nu sunt doar aspecte prinse în cărțile de istorie.

Acum, pentru că știm, putem privi în urmă și putem înțelege mai bine felul în care propaganda Kremlinului a pregătit invazia, din perspectivă ideologică, în anii premergători agresiunii. Rusia lui Putin a rescris istoria celui de-al doilea război mondial, prin justificarea Pactului Ribbentrop-Molotov și prin aruncarea asupra Poloniei a responsabilității pentru declanșarea războiului.

Astăzi înțelegem cât de mult ne-am înșelat atunci când am crezut că instrumentalizarea istoriei de către regimul Putin era doar un discurs de uz intern. În realitate, era vorba despre pregătirea ideologică și psihologică a populației pentru ceea ce avea să urmeze: un război de agresiune împotriva Ucrainei, căreia dictatorul de la Kremlin i-a negat dreptul la existență.

Când istoria este rescrisă și răsturnată, când este folosită pentru a reclama schimbări de frontiere și a susține proiecte de mărire națională, atunci este cazul să ne alarmăm.

Trebuie să ne amintim cu putere această lecție în ziua de 8 mai, când Europa a pus capăt unui război devastator.

Rusia, moștenitoarea politică a Uniunii Sovietice, parte a taberei învingătoare în război, celebrează victoria o zi mai târziu, la 9 mai, pentru că Stalin a vrut un moment al lui pentru semnarea capitulării, petrecut a doua zi.

Mult timp, această dublă celebrare nu a fost de natură să divizeze – lideri occidentali obișnuiau chiar să participe la festivitățile din Piața Roșie. Însă, pe măsură ce și-a consolidat puterea, Vladimir Putin a făcut din ziua de 9 mai prilejul unor demonstrații de forță. Ziua instalării păcii a devenit, treptat, una a celebrării războiului și a amenințării cu forța.

Rusia este acuzată astăzi de Uniunea Europeană de crime de război, în urma noului val de bombardamente asupra populației civile din Ucraina.

O declarație de vineri a Serviciului European pentru Acțiune Externă precizează că ”aceste atacuri ruseşti nediscriminatorii împotriva instalaţiilor civile constituie crime de război. UE a dat clar de înţeles că nu va exista impunitate pentru comandanţi, autorii şi complicii acestor atrocităţi. UE îşi menţine angajamentul de a-i trage pe toţi la răspundere".

Un semn al diviziunii sub care celebrăm astăzi ziua victoriei lumii civilizate împotriva barbariei.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 8 mai 2023