Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Monarhia înflorește"/"Monarhia oferă un serviciu, dar nu pentru noi" - revista presei britanice despre încoronarea Regelui Charles al III-lea

regele_charles_si_regina_camilla_in_balcon_la_palatul_buckingham.jpg

Regele Charles și Regina Camilla
Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au salutat mulțimea adunată în fața Palatului Buckingham
Sursa imaginii: 
Facebook Familia Regală britanică

Presa britanică în majoritatea ei are editoriale pozitive cu privire la încoronarea Regelui Charles al III-lea. În mod oarecum surpărinzător și în statele Commonwealth unde monarhul britanic este șef al statului se regăsesc astfel de opinii favorabile.

The Times (cotidian de centru dreapta): Monarhia înflorește în timp ce politicienii se ofilesc. Misiunea regelui de a unifica o națiune diversă este dincolo de partidele caracterizate de scandaluri, insulte și impotență

The Guardian (cotidian de centru stânga): Cea mai mare iluzie - și utilitate - a evenimentelor regale, cum ar fi încoronarea, este aceea că suntem cumva parte din ele. Suntem, desigur, într-un fel; trebuie să fim pentru ca instituția monarhiei să aibă vreun sens. Dar nu ca egali. Avem ce e mai rău din ambele lumi: familia regală nu ne oferă nimic, iar noi, la rândul nostru, o legitimăm, îi dăm sens și audiență și plătim, prin subvenții și scutiri de taxe, pentru capacitatea ei de a ne uimi. Monarhia oferă un serviciu, dar nu pentru noi. Este pentru un întreg sistem de declin politic și inegalitate economică care nu poate rezista unei examinări mai atente, așa că trebuie să fie înfrumusețată și acoperită de ceremonii.

The Independent (cotidian de centru stânga): Divers, incluziv, ploios: Încoronarea a fost ce este mai bun în Marea Britanie. Nu trebuie să crezi în dreptul divin al regilor pentru a recunoaște că astfel de lucruri unesc oamenii și îi conectează cu istoria lor.

Globe and Mail, Toronto, Canada Plictiseala este frumoasă: Beneficiile liniștite ale monarhiei constituționale din Canada. Este puțin probabil ca Regele Charles să fie vreodată la fel de acceptat sau de iubit precum a fost mama sa. Dar a ne concentra doar asupra acestor aspecte ale învestirii sale înseamnă a ignora în mod deliberat beneficiile unui sistem de guvernare - monarhia constituțională - sub care Canada și alte țări ca ea au prosperat.

The Telegraph, Sydney, Australia: De ce nu vom avea niciodată nevoie de propriul nostru șef de stat

Nu cred că sunt singurul care se bucură să fi asistat la încoronarea regelui Carol al III-lea și nu la depunerea jurământului de către un președinte Rudd sau Turnbull.

Stuff NZ (site din Noua Zeelandă) Poate că nu este un membru al familiei regale care lucrează, dar prințul Harry va fi întotdeauna fiul cel mai mic al regelui, "băiatul său drag". Prin urmare, a părut meschin să-l întâmpine pe duce ca și cum ar fi fost o rudă îndepărtată, mai ales dacă luăm în considerare infracțiunea sa: a luat apărarea soției sale atunci când a simțit că nimeni altcineva nu o face.