Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sandu: Pe 9 mai îi onorăm pe cei care s-au jertfit pentru ca războiul să nu mai calce niciodată pragul în casele lor

4.jpg

Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

”Azi îi comemorăm pe cei peste 50 de milioane de oameni care și-au pierdut viața în al Doilea Război Mondial și pe eroii căzuți, cei care au făcut sacrificiul suprem - au apărat dreptul la viață cu propria viață. Pe 9 mai îi onorăm pe bunicii și străbunicii noștri care au plătit prețul greu al războiului ca să-și apere familia, neamul, demnitatea. Ei s-au jertfit pentru ca viața să triumfe, pentru ca războiul să nu mai calce niciodată pragul în casele lor. Pentru că nimeni din cei care au trăit războiul nu și-ar dori o asemenea tragedie pentru copiii și nepoții lor”, a declarat președinta Maia Sandu, la evenimentul de comemorare a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, desfășurat la Complexul Memorial Eternitate.

Șefa statului a mai subliniat că războiul ”aduce doar moarte, suferință și distrugere”. ”Niciun om care-și iubește familia și țara nu poate fi de partea crimelor. Iar cei care pornesc războaie nu pun preț nici pe onoarea eroilor căzuți pentru apărarea Patriei, nici pe viața umană. Decenii întregi după terminarea războiului, ziua de 9 mai era sărbătorită ca ultima zi de război și prima zi de pace în Europa. Din păcate, este din nou război în Europa, în țara vecină sunt omorâți copii și bătrâni, bărbați și femei. Unitatea celor care apără viața, pacea și demnitatea umană va face ca viața să triumfe”.

Totodată, președinta Maia Sandu a subliniat că lumea întreagă s-a unit cu 80 de ani în urmă pentru a opri nazismul și a pune capăt terorii, crimelor și lagărelor de concentrare.”Lumea liberă se unește acum pentru a se opune războiului. De noi toți depinde să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca viața și pacea să învingă. Memorie veșnică celor căzuți pe câmpul de luptă! Ne închinăm în fața veteranilor pentru sacrificiu și devotament și în fața tuturor celor care astăzi își dedică viața pentru a apăra pacea, dreptul la viață și la libertate”, a conchis șefa statului.       

A venit astăzi cu un mesaj și speakerul Parlamentului, Igor Grosu. ”Astăzi, de 9 mai, ne comemorăm eroii, buneii, care au luptat ca noi, după 78 de ani, să trăim în pace. Din păcate, lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial așa și nu au fost învățate și astăzi asistăm la un război devastator în Europa, după ce Federația Rusă a atacat Ucraina”.

”În această zi mai mult ca niciodată îmi doresc să fie pace și să ne gândim la viitorul copiilor noștri. Ei nu trebuie să-și jertfească visele și viața, ei trebuie să trăiască într-o lume liberă și unită”, afirmă președintele Legislativului. 

”Azi, cerul deasupra Ucrainei nu este pașnic. Familiile sunt despărțite, mamele își văd tinerii plecând pe front, iar milioane de copii ucraineni văd și aud explozii. În Moldova, părinții explică copiilor de diferite vârste ce înseamnă războiul, dar și valoarea păcii. Înțelegem că pacea nu mai este ceva garantat. Pacea e rezultatul unor acțiuni energice și concertate care ne pot pune sub protecție. Pacea nu mai este decizia unor țări individuale, ci rezultatul înțelegerilor respectate între țările civilizate”, declară de partea sa, premierul moldovean, Dorin Recean, prezent la evenimentul de comemorare a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit prim-ministrului R.Moldova, ”azi celebrăm pacea europeană, celebrăm capacitatea unor țări de a renunța la război ca instrument de politică externă. Celebrăm proiectul Uniunea Europeană, un proiect economic, politic, social la care ne dorim să participăm. Celebrăm faptul că țara noastră a reușit să evite provocările, destabilizarea și tentativele forțelor aflate în slujba altui stat de a ne atrage în război”.

Între timp, sute de simpatizanți ai PSRM și ai lui Șor, cu flori, steaguri roșii și panglica bicoloră negru oranj, mărșăluiesc pe străzile capitalei. Ei participă la marșul ”Regimentului Nemuritor”, dedicat Zilei Victoriei.