Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Premierul Sunak apără noua lege care a permis arestarea unor protestatari anti-monarhiști în ziua încoronării Regelui Charles al III-lea

protestatar_arestat_rishi_sunak.jpg

Protestatar arestat de Poliția Metropolitană/Prim ministrul Rishi Sunak
Prim ministrul Rishi Sunak a apărat legea care le-a permis polițiștilor să aresteze protestari anti-monarhiști
Sursa imaginii: 
Captură video

Prim ministrul britanic Rishi Sunak a apărat acordarea unor noi puteri poliției pentru a face față protestelor antimonarhice. Poliția a fost criticată pentru modul în care a tratat  demonstranții în timpul încoronării Regelui Charles al III-lea.

Chestionat de jurnaliști, premierul Sunak nu a răspuns la întrebările dacă se simte confortabil în legătură cu ceea ce s-a întâmplat cu protestatarii în ziua încoronării.

"Bineînțeles că oamenii au dreptul să protesteze liber, dar pașnic, dar este, de asemenea, corect ca oamenii să aibă posibilitatea de a-și continua viața de zi cu zi fără a se confrunta cu perturbări grave.” a spus premierul Sunak,

"Și ceea ce a făcut guvernul a fost să dea poliției puterile de care are nevoie pentru a aborda cazurile de perturbare gravă a vieții lor. Cred că este un lucru corect, iar poliția va lua decizii cu privire la momentul în care va folosi aceste puteri." a adăugat el.

"De asemenea, trăim într-o societate în care poliția este, pe bună dreptate, independentă din punct de vedere operațional de guvern. Aceștia iau deciziile pe teren și în modul în care consideră necesar. Acesta este modul în care am procedat întotdeauna. Acesta este modul corect de a face lucrurile. Nu ar fi corect ca eu să intervin în deciziile lor operaționale. Dar este corect ca guvernul să acorde poliției puterile de care are nevoie pentru a aborda perturbările grave, deoarece, după cum am văzut în ultimele săptămâni și luni, există o mulțime de cazuri în care viața de zi cu zi a oamenilor este perturbată grav de protestatari, iar oamenii se întreabă pe bună dreptate de ce nu se pune capăt acestor situații." a mai spus premierul Sunak,

Poliția Metropolitană a Londrei s-a confruntat cu critici după ce a reținut sâmbătă mai mulți membri ai grupului anti-monarhist Republic UK, iar luni și-a exprimat "regretul" pentru arestări, afirmând că ancheta sa nu a putut dovedi intenția de a perturba evenimentul.

Lege contestată

Criticii au dat vina pe guvern după ce noua lege privind ordinea publică a intrat în vigoare cu câteva zile înainte de încoronare, permițând polițiștilor să oprească și să percheziționeze orice persoană suspectată că intenționează să provoace perturbări.

Protestatari anti-monarhiști
Câteva sute de protestatari anti-monarhiști au demonstrat în ziua încprpnării Regelui Charles al III-lea
Sursa imaginii: 
Facebook Republic UK

Parlamentarii din partea Partidului Naționalist Scoțian (SNP), Partidului Liberal-Democrat și Partidului Verzilor au cerut cu toții ca legea să fie eliminată. Partidul Laburist, principala formațiune a opoziție, nu s-a angajat să sprijine abrogarea legii, însă...

"Nu ne ocupăm de abrogarea pur și simplu a întregii legislații. Dar cu siguranță vom modifica legislația atunci când vom fi la guvernare pentru a găsi un echilibru corect între dreptul democratic de a protesta și dreptul oamenilor din Marea Britanie de a-și continua viața de zi cu zi fără perturbări grave." a declarat Lisa Nandy, ministru din umbră pentru comunități la Sky News.

Graham Smith, directorul executiv al Republic UK, care a fost una dintre cele opt persoane din grupul său arestate și reținute timp de câteva ore, a acuzat guvernul de "speculații nebunești", spunând că nu a existat "nicio informație care să susțină arestările".

"Nu există niciun fel de sugestie privind vreo faptă ilegală din partea celor opt persoane de la Republic care au fost arestate", a declarat el pentru Sky News. "Nu a existat nicio intenție. Nu a existat nicio dovadă de intenție. Nu a existat nicio dovadă că ar fi fost transportat vreun echipament care să fi provocat infracțiunea. Și am fost foarte clari cu poliția timp de patru luni cu privire la detaliile planurilor noastre, iar ei au fost foarte clari cu noi că erau de acord cu aceste planuri." a mai spus el.

Graham Smith a declarat că grupul se consultă acum cu avocații cu privire la următorii pași și că va continua să protesteze împotriva monarhiei, cerând în același timp un șef de stat ales.

Poliția a arestat în total 64 de persoane în ziua încoronării, 46 dintre acestea fiind ulterior eliberate pe cauțiune după ce au fost reținute sub suspiciunea de a fi provocat o tulburare a ordinii publice sau de a încălca liniștea publică.