Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Ucraina primește un nou pachet de ajutor militar din SUA

biden_zelenski.jpg

Președinții Joe Biden și Volodimir Zelenski la Kiev, februarie 2023
Sursa imaginii: 
© Ukrainian Presidential Press Service/Handout via Reuters via France24

Președintele Zelenski a mulțumit marți Statelor Unite pentru noul pachet de ajutor militar, în valoare de 1,2 miliarde de dolari, aprobat recent de Pentagon, transmite Radioteleviziunea națională din Ucraina.

Pachetul include sisteme suplimentare de apărare antiaeriană și muniția aferentă, sisteme pentru integrarea lansatoarelor de rachete și radarelor de proveniență occidentală în sistemul de apărare al Ucrainei, servicii de imagistică prin satelit, alte echipamente pentru suportul operațional și de întreținere, precizează sursa citată.

”Suntem recunoscători președintelui Biden și poporului american pentru ajutorul consistent în valoare de 1,2 miliarde de dolari acordat Ucrainei. Este un semn de solidaritate cu poporul ucrainean, anunțat într-o zi cu însemnătate istorică – Ziua Europei și a victoriei împotriva nazismului în cel de al doilea război mondial. Să strângem împreună rândurile pentru o nouă victorie !”, a transmis președintele Zelenski pe contul său de Twitter.

Tot miercuri președintele Biden a promulgat un act legislativ care simplifică procedurile de transfer de armament și alte echipamente militare către Ucraina, inclusiv după încheierea războiului, mai precizează sursa citată.

 

”Kvaradona”, noul star de la Napoli

Khvicha Kvaratskhelia, fotbalistul lui Napoli și al naționalei georgiene, este al doilea fotbalist din Georgia care câștigă Campionatul Italiei, transmite televiziunea 1tv.ge. Primul a fost Kakha Kaladze, fost căpitan al echipei naționale, care a reușit aceeași performanță în urmă cu 19 ani, cu Milan.

Supranumit de suporterii lui Napoli ”Kvaradona”, cu referire la legendarul argentinian Maradona, ”Kvaratskhelia deține o abilitate uluitoare de a accelera în fazele decisive și de a-i pune practic la pământ pe adversari cu driblingurile sale ultra-rapide”, comentează sursa citată.

În ultimul sezon fotbalistul de 22 de ani a marcat 14 goluri și a dat 16 pase decisive, în 34 de meciuri și este considerat în acest moment unul din cei mai buni fotbaliști tineri din lume.

Napoli și-a asigurat titlul de campioană a Italiei joia trecută, după ce a obținut un punct (scor final 1-1) în meciul cu Udinese, cu cinci etape înaintea finalului de sezon. Precedentele două titluri pe care le are în palmares, Napoli le-a câștigat în 1987 și 1990, cu Maradona în echipă.

 

R Moldova: Polițiști germani în vizită de lucru la Chișinău

O delegație a Poliției din Germania a efectuat recent o vizită la Chișinău, în contextul summitului din 1 iunie, când capitala R Moldova va găzdui Summitul Comunității Politice Europene, la care sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și lideri ai Uniunii Europene, transmite publicația newsmaker.md.

„Obiectivul general al misiunii l-a constituit stabilirea priorităților de cooperare și acordarea suportului necesar Poliției Republicii Moldova în vederea îmbunătățirii abilităților polițiștilor moldoveni și schimbul de practici utile necesare pentru securitate în perioada Summit-ului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la Chișinău”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne din R Moldova.

Tot în contextul evenimentului din 1 iunie, Brigada de Poliție cu Destinație Specială „Fulger” din R Moldova, în comun cu polițiști din Polonia, desfășoară exerciții în vederea sporirii nivelului de pregătire, reacție și intervenție.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Viktoriia Pavchak - Ucraina

Salome Paksadze - Georgia

Corina Vulpe – R Moldova

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 10 mai 2023