Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primarul Istanbulului: Îi lăsăm să arunce cu pietre, noi vom răspunde cu trandafiri

opozitie_turcia.jpg

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamolu (stânga) și candidatul opoziției la alegerile prezidențiale din 14 mai a.c., Kemal Kiliçdaroglu, la un miting electoral din 2014
Sursa imaginii: 
Facebook / Ekrem Imamolu

- Primarul Istanbulului, atacat cu pietre acum câteva zile la un miting al opoziției din estul Anatoliei, spune că pietrele nu l-au lovit pe el, ci democrația din Turcia. Politicianul se afla la miting pentru a-l susține pe contracandidatul lui Erdogan la președinție.

- Liderii Armeniei și Azerbaidjanului se întâlnesc în acest week-end la Bruxelles pentru o nouă rundă de negocieri în format trilateral.

Revista Presei Europa Plus cu Ana Maria Florea Harrison.

„Nu s-a aruncat cu pietre în mine, au fost aruncate pietre împotriva națiunii și a democrației. Această întâmplare nu are nimic de-a face cu oamenii din Erzurum,” a declarat primarul Istanbulului, Ekrem Imamolu, citat de publicația Haberturk.

Politicianul opoziției a fost atacat, acum câteva zile, în acest oraș din estul Anatoliei la un miting pro Kemal Kiliçdaroglu, contracandidatul lui Erdogan la alegerile prezidențiale.

„Vor exista cei care vor încerca să ne provoace, dar îi lăsăm să arunce cu pietre, noi vom răspunde cu trandafiri. Fiecare face ceea ce are de făcut, noi venim să-i vindecam pe cei înșelați. Bunătatea va învinge,” a spus politicianul la un miting în Konya, estul Anatoliei.

„Mustafa Kemal Atatürk este în educația noastră. Națiunea noastră nu s-a înclinat în fața loviturilor de stat sau a tutelei. Pe 14 mai, vom aduce împreună pacea în Turcia. Pe 14 mai, dragostea va învinge. Pe 14 mai, o persoană va pierde și 86 de milioane vor câștiga”, a mai spus politicianul.

 

Charles Michel va media o nouă rundă de negocieri între Armenia și Azerbaidjan

Liderii Armeniei și Azerbaidjanului se vor întâlni la Bruxelles în format trilateral. Iată un titlu din azatutyun.am, Europa Liberă în limba armeană.

”După negocierile miniștrilor de externe de la Washington, liderii Armeniei și Azerbaidjanului se vor întâlni la Bruxelles în acest weekend în format trilateral. Biroul Președintelui Consiliului European face anunțul fără a clarifica ce aspecte specifice vor fi discutate la negocierile care au loc cu medierea lui Charles Michel”, scrie sursa citată.

Pashinyan și Aliyev s-au întâlnit ultima dată la München în februarie, din nou într-un format trilateral, de data aceasta cu medierea secretarului de stat al SUA.

Consiliul European anunță că există deja un acord privind organizarea unei reuniuni în cinci, în cadrul summitului Comunităţii Politice Europene, cu participarea Cancelarului Germaniei şi a Preşedintelui Franţei.  

„Partea americană descrie negocierile purtate la Washington drept constructive, Departamentul de Stat consideră că delegațiile Armeniei și Azerbaidjanului au făcut progrese semnificative în soluționarea unor probleme complexe, fără a clarifica ce probleme concrete vorbesc. Între timp, Erevan și Baku au subliniat prin mesaje identice că au rămas dezacorduri cu privire la problemele cheie.”

 

Proiecție a documentarului ”Mariupolis” în Azerbaidjan

O proiecție a filmului documentar „Mariupolis 2”  va avea loc la Hotelul Landmark, în Baku pe 17 mai, informează trend.az.

Evenimentul va fi organizat de Ambasadele Lituaniei și Ucrainei în Azerbaidjan.

„În 2022, (producătorul, n.r.) Mantas Kvedaravicius s-a întors în Ucraina, Mariupol, în inima războiului, pentru a fi alături de oamenii pe care îi cunoscuse și filmase în 2015. După moartea sa, producătorii și colaboratorii săi s-au reunit pentru a continua să-i transmită munca, viziunea și filmele.”

„Filmul a devenit cel mai bun film documentar din 2022 conform Academiei Europene de Film, iar la cea de-a 75-a ediție anuală a Festivalului de Film de la Cannes a fost distins cu premiul special Ochiul de Aur al juriului.”

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Elif Naz KOCA, Turcia

Arévik GRIGORIAN, Armenia           

Lala MAMMADOVA, Azerbaidjan               

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 11 mai 2023