Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza politică din Bulgaria: o palidă luminiță la capătul tunelului

mariya_gabriel.jpg

Mariya Gabriel, comisar european pentru pentru Inovare, Cultură, Educație și Tineret ar putea deveni șefa guvernului de la Sofia
Sursa imaginii: 
Facebook / Mariya Gabriel

Se pune, oare, capăt crizei guvernamentale din țara vecină, Bulgaria? Boyko Borissov, fost premier timp de zece ani și lider al partidului de centru-dreapta GERB, a desemnat-o miercuri pe comisara europeană Mariya Gabriel drept candidatul formațiunii sale politice la postul de prim-ministru. Astfel, se confirmă zvonurile care persistau la Sofia în ultimele zile. Dar misiunea comisarei pentru Inovare, Cultură, Educație și Tineret se anunță foarte complicată.

Anunțul lui Borissov vine după ce alegerile din 5 aprilie nu au dat un câștigător clar. GERB, cu 25 de procente, s-a găsit la mică diferență față de coaliția reformistă Bulgaria Democrată-Continuăm Schimbarea, a fostului premier Kiril Petkov.

Anunțul făcut în parlament de Borissov a fost aplaudat doar de parlamentarii GERB, scrie EURACTIV citând cotidianul bulgar Sega. Pentru a putea prelua oficial învestitura, comisara Gabriel are nevoie de încuviințarea oficială a executivului de la Bruxelles.

Oricum, ea va avea o sarcină extrem de dificilă în a găsi sprijin din partea celorlalte forțe parlamentare pentru a forma o majoritate.

Borissov a promis 20 de posturi ministeriale altor partide politice care vor susține guvernul. Oferta poate părea generoasă, comentează EURACTIV.  Dar, având în vedere precedentele eșecuri, care au dus la cinci runde de alegeri anticipate, niciun sacrificiu nu pare prea mare. Altfel, pe bulgari i-ar aștepta noi alegeri, în iulie.

Așa că Borissov, asupra căruia au planat nenumărate acuzații de corupție, are ocazia de juca rolul omului responsabil.

El a afirmat că ar fi un dezastru ca țara să intre în luna august fără un buget aprobat. De asemenea, Bulgaria trebuie să avanseze în reforma justiției și trebuie să ducă la îndeplinire proiectele din cadrul planului național de redresare și reziliență.

Problema este că formațiunea reformistă a lui Kiril Petkov declară că nu va face alianță cu GERB, partidul lui Borissov, din cauza  acuzațiilor de corupție.

Cel mai probabil aliat al lui Borissov ar fi Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS), a minorității turce, dar cele două formațiuni nu au împreună suficiente locuri pentru a forma o majoritate.

Vazrajdane, un partid pro-rus, ar putea fi tentat să se alăture unei coaliții guvernamentale.

Potrivit politologului bulgar Dimitar Bechev, partidele anti-corupție nu au altă opțiune decât să accepte nominalizarea pentru a salva aparențele în fața bulgarilor care doresc cu disperare să vadă un guvern stabil.

"În caz contrar - vor fi văzute ca fiind ele problema, nu partidul lui Borissov, GERB", a spus Bechev, citat de Politico.

Va avea, oare, Bulgaria un guvern stabil? Greu de spus, și, după cum notează Euractiv, la Bruxelles se vorbește că Maryia Gabriel ar face o mare greșeală părăsind Comisia Europeană pentru un eventual post de prim ministru ce s-ar putea dovedi efemer.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 11 mai 2023