
Politică
Prevenirea pericolelor terorismului pe continentul european, discutată la Hub-ul de Securitate al UE de la Chișinău
poza_mai.jpeg

Experți din Germania, Suedia, Cehia, România, Polonia, Austria, Croația, Malta, Spania, Letonia, Franța, alături de reprezentanți ai agențiilor UE Frontex, Europol și Cepol au analizat fenomenele care nu pot fi neglijate când vine vorba despre noua arhitectură a securității în Europa - de la prevenirea dezinformării și radicalizării sociale, securizarea și managementul frontierelor, la protecția infrastructurii critice și a spațiilor publice, combaterea traficului de armament și muniții.
Cea de-a VI-a ședință operațională a Hub-ului de Securitate a fost organizată de Ministerul Afacerilor Interne în parteneriat cu Delegația UE în Republica Moldova, Direcția generală pentru migrație și afaceri interne a Comisiei Europene (DG HOME), cu participarea reprezentanților Comisiei, ai Consiliului UE, Serviciului European pentru acțiune exterioară EEAS.
Experții europeni, alături de reprezentanți ai agențiilor Frontex, Europol și Cepol au evaluat cum urmează să fie pusă în aplicare foaia de parcurs a Hub-ului de Securitate, ținând cont de consecințele îngrijorătoare ale războiului din Ucraina în domeniul criminalității transfrontaliere și terorismului.
Potrivit experților, confiscările de arme și muniții în Europa, implicarea persoanelor de diverse naționalități în acțiuni de contrabandă de armament, creșterea numărului de fraude legislative, de traversări ilegale ale frontierei au legătură directă cu terorismul. Totodată, sunt semnale clare pentru comunitatea experților în securitate să-și revizuiască indicatorii de risc și procedurile standard de operare în asemenea situații și să coopereze.
Schimbul de informații și expertiză va ajuta Republica Moldova și UE să înțeleagă mai bine rețelele, fluxurile de bani și punctele slabe comune ale statelor, care permit infractorilor să treacă granițele nedetectați, susțin autoritățile.
”Asistența de 40 de milioane de euro recent aprobată și oferită prin intermediul Facilității Europene pentru Pace, suportul ce urmează să fie acordat prin intermediul Misiunii de Parteneriat a UE în Republica Moldova (MPUE Moldova) și colaborarea noastră fructuoasă în domeniul afacerilor interne sunt doar câteva dintre cele mai recente exemple ale modului în care Uniunea Europeană continuă să sprijine Republica Moldova în efortul ei de a-și edifica reziliența și de a juca un rol activ în securitatea regională. Vom continua să lucrăm împreună în spiritul Echipei Europa pentru a aprofunda și a consolida cooperarea noastră, a menționat Jānis Mazeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
Agenda Hub-ului de Securitate pentru 2023 include îmbunătățirea capacităților de analiză și de previziune strategică în domeniul securității, prin valorificarea IT și schimbului de informații între experții Republicii Moldova și cei ai Uniunii Europene.
Amintim că, Hub-ul de Securitate al UE la Chișinău a fost lansat la doar două luni de la izbucnirea războiului în Ucraina. Platforma devine operațională în anul 2023. Obiectivul principal al Hub-ului de Securitate constă în consolidarea statutului Republicii Moldova, ca stat furnizor de securitate și un partener de încredere pentru Uniunea Europeană.