Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Berlinul și Roma reconfirmă susținerea totală pentru Ucraina. Plus un răspuns pentru Trump

scholz_zelenski.jpg

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele Zelenski la o bază militară din Aachen, unde militari ucraineni sunt instruiți de ofițeri germani, 14 mai 2023
Sursa imaginii: 
Captură video Facebook / Володимир Зеленський

Berlinul și Roma au fost destinațiile din acest sfârșit de săptămână ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Cu puțin timp înainte de așteptata contraofensivă ucraineană, liderul de la Kiev a ținut să dea câteva mesaje importante în cele două capitale. Și, de asemenea, a fost asigurat de sprijinul necondiționat al Germaniei și Italiei, în timp ce Papa Francisc a afirmat că Vaticanul va ajuta la repatrierea copiilor ucraineni deportați de ruși.

Poate că momentul care a generat cele mai multe relatări în presa internațională a fost cel de la Roma, când un reporter i-a cerut președintelui ucrainean să comenteze remarcile lui Donald Trump conform cărora, dacă va fi reales ca președinte, va pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore.

Zelenski a amintit că, atunci când Donald Trump era președinte nu a existat o invazie pe scară largă, dar un război de agresiune era. Crimeea a fost ocupată, la fel o parte din Donbas.

”Nu sunt sigur dacă a fost profund implicat în această problemă, dar, cu toate acestea, nu a rezolvat această problemă. Nu sunt sigur că a fost o prioritate pentru el. Nu-l acuz de nimic. Dar avem faptele. Și trebuie să ne uităm la ele”, a spus Zelenski, citat de CNN.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avut sâmbătă discuții private cu Papa Francisc, la Vatican, după întâlniri cu premierul italian, Girogia Meloni, care a promis sprijin militar și financiar pentru Ucraina, anunță Politico Europe.

Altfel, după cum relatează Politico, preluat de Caleaeuropeană.ro, Zelenski a căutat sprijin pentru planul său de pace din partea Papei Francisc, care s-a oferit să ajute la încheierea invaziei și a indicat, de asemenea, că va ajuta la repatrierea copiilor ucraineni răpiți de ruși.

După o întâlnire care a durat 40 de minute, Volodimir Zelenski și-a exprimat recunoștința față de Papa Francisc într-un mesaj pe Twitter. El a mulțumit pentru ”atenția față de tragedia a milioane de ucraineni”.

Zelenski i-a cerut Papei ”să condamne crimele rusești din Ucraina. Pentru că nu poate exista egalitate între victimă și agresor”, a mai spus președintele ucrainean în mesajul său.

Tot la Roma, premierul Georgia Meloni i-a promis omologului său ucrainean sprijinul Italiei ”atât timp cât va fi necesar” și a îndemnat Moscova să-și retragă trupele imediat.

Foto: Alberto Pizzoli/AFP via Getty Images via Politico

Georgia Meloni a răspuns și celor care văd sfârșitul războiului prin încetarea sprijinului pentru Ucraina:

”Nu poți obține pacea printr-o capitulare. Ar fi un precedent foarte grav pentru toate națiunile lumii”, a spus ea.

La Berlin, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a confirmat un nou pachet militar în valoare de 2,7 miliarde de euro pentru Ucraina,

Iar cancelarul Olaf Scholz, care l-a primit duminică pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la Berlin, într-o primă vizită a acestuia din urmă de la debutul invaziei ruse, a reconfirmat că va susține Ucraina ”atât timp cât va fi necesar”, și a dat asigurări că ”această solidaritate este durabilă şi este puternică”.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 15 mai 2023