Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moldova a inițiat procedura de retragere din Adunarea Interparlamentară CSI. Grosu:”Nu mai putem sta la o masă cu un stat agresor”

grosu.jpg

Sursa imaginii: 
Parlamentul R.Moldova

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a anunțat, în dimineața zilei de luni, că va fi inițiată procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente.”CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS, pentru a menține țările ex-sovietice în sfera sa de influență. Noi nu mai putem sta la o masă de discuții cu un stat agresor. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantaj energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările-membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane”, a declarat speakerul Parlamentului. Pe de altă parte, socialiștii moldoveni declară că o eventuală retragere a Moldovei din CSI poate fi decisă doar la referendum și condamnă declarația lui Igor Grosu.

”După 30 de ani a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice dureroase în cele mai complicate vremuri – embargoul la vin, embargoul la produse agroalimentare. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantaj energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările-membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane. După ce o ţară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi drept Comunitate”, a spus speakerul Legislativului, Igor Grosu.

La următoarea ședință a Biroului permanent, președintele Legislativului va înainta propunerea de a face un demers către prim-ministrul Dorin Recean cu solicitarea de a pregăti inițiativa legislativă privind denunțarea Convenţiei cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunităţii Statelor Independente.  

”CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS, pentru a menține țările ex-sovietice în sfera sa de influență. Noi nu mai putem sta la o masă de discuții cu un stat agresor”.

”Retragerea Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI este un prim pas. La nivel de Guvern și Parlament evaluăm următorii pași. Este un proces care durează. Un lucru este cert: când s-au impus embargouri asupra merelor, vinurilor, a fost și o lecție pentru producătorii noștri. Ne-au impus să găsim alte piețe, să discutăm cu țările europene, să scoată cotele și să ne permită să ne vindem produsele. Și producătorii noștri s-au convins că Europa este o piață mare și stabilă. Vă amintesc că Ucraina a părăsit această organizație, ceea ce ne face geografic separați de toate țările-membre ale CSI”, a mai afirmat președintele Parlamentului.  

Potrivit lui Igor Grosu, Moldova e o țară independentă, recunoscută, respectata de prieteni și vecini, liberă să ia decizii suverane. ”Noi avem acum puterea și responsabilitatea să ne îndepărtăm de sursa răului, de sursa sărăciei, de sursa războiului și distrugerii. Am demonstrat în 30 de ani că dorim democrație, libertate și prosperitate la noi acasă. Facem pas cu pas ceea ce așteaptă de la noi cetățenii – asigurăm copiilor noștri un viitor stabil, prosper și plin de oportunități. Un viitor european”, a punctat președintele Parlamentului.   

De partea sa, Partidul Socialiștilor condamnă ”categoric” declarația președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și a altor lideri PAS cu privire la demararea procedurii de retragere a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a CSI”. ”O decizie privind modificarea principiilor constituționale ale suveranității și neutralității țării, retragerea din CSI sau orice altă modificare a statu- quo-ului geopolitic al Republicii Moldova poate fi luată doar în baza unui referendum național”. 

Socialiștii vor să desfășoare o campanie la nivel național pentru păstrarea calității de membru al Republicii Moldova în CSI. ”Credem că ni se vor alătura și alte forțe patriotice ale țării care sunt împotriva ruperii legăturilor cu partenerii noștri tradiționali din Est”, se arată într-un comunicat PSRM. 

Amintim că, în februarie 2023, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că autoritățile de la Chișinău încep procesul de denunțare a câtorva zeci de acorduri semnate de Republica Moldova în cadrul Comunității Statelor Independente. Mai multe ministere au analizat aceste acorduri și au constatat că unele dintre ele nu sunt relevante, nu se aplică sau sunt în defavoarea Republicii Moldova. Vicepremierul moldovean a subliniat că toate obiectivele de politică externă și participările în organizații internaționale vor fi subordonate obiectivului de integrare europeană.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre demararea procedurii de retragere a Moldovei din Adunarea Interparlamentară CSI