Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Africa de Sud acuzată că furnizează arme Rusiei. ”Putin, salvatorul africanilor!”

africa_rusia.jpg

Duduzile Zuma, fiica fostului președinte sudafrican Jacob Zuma, crede că ”Putin este salvatorul africanilor”
Sursa imaginii: 
AP - Themba Hadebe via rfi.fr

Ambasadorul american în Africa de Sud a acuzat autoritățile de la Pretoria, în timpul unei conferințe de presă joi, 11 mai, că a livrat arme Rusiei. Africa de Sud își apără ”nealinierea” în conflictul ucrainean și spune că dorește o rezolvare pașnică. Cu toate acestea, o navă rusă a aruncat ancora la o bază navală a armatei sud-africane în decembrie iar guvernul n-a putut să justifice prezența ei acolo, transmite corespondentul RFI în Africa de Sud.

Celor care nu-l cred, ambasadorul Reuben Brigety le-a spus direct: "Garantez cu viața acuratețea acestei declarații": "Armele și munițiile au fost încărcate" la bordul navei rusești de marfă, ancorată în apropiere de Cape Town la începutul lunii decembrie, "înainte de a pleca spre Rusia" ... care se află în plin conflict cu Ucraina.

Pretoria ar fi încărcat arme pe Lady R, o navă rusă sancționată de Trezoreria americană sub suspiciunea de a importa și exporta echipamente militare.

Cu toate acestea, Guy Martin, un jurnalist sud-african specializat în probleme de apărare, intervievat de RFI, nu crede în teza americană. Potrivit acestuia, armata sud-africană nu are nimic de oferit rușilor în materie de echipamente.

La rândul său, președinția a anunțat într-un comunicat că va fi deschisă o "anchetă independentă" pentru a afla dacă armele au fost într-adevăr livrate. Va fi chiar numit un "judecător în retragere" pentru a descoperi adevărul în această poveste.

În același comunicat de presă, președinția sud-africană nu neagă dezvăluirile ambasadorului, chiar dacă precizează că acesta "nu aduce nicio dovadă": este deci o judecată fără probe și de o curioasă lejeritate, având în vedere gravitatea acuzațiilor.

După ce vineri a avut o convorbire la distanță  cu președintele rus Vladimir Putin, șeful statului sud-african a discutat sâmbătă, 13 mai, și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Duduzile Zuma, fiica fostului președinte: ”Putin, salvatorul africanilor!”

Duduzile Zuma, una dintre fiicele fostului președinte sud-african Jacob Zuma, a fost identificată ca fiind un element  al propagandei rusești legată de războiul din Ucraina, mai transmite corespondentul RFI.

Au fost cei 237 000 de urmăritori de pe Twitter ai lui Duduzile Zuma ținte ale propagandei care sprijină invazia rusă în Ucraina? Da, potrivit Centrului pentru Reziliența Informațională (CIR).

Este rezultatul studiului în curs de publicare, consultat de Bloomberg. Acest centru independent, cu sediul la Londra, este specializat în combaterea dezinformării și în studiul rețelelor sociale.

Potrivit CIR, tweeturile lui Duduzile Zuma în sprijinul Rusiei și al președintelui Vladimir Putin au fost punctul de plecare pentru o propagandă online pe scară largă. "Ea a fost unul dintre motoarele și punctul de plecare al unei campanii de tweeturi care au fost copiate în spațiul informațional sud-african", potrivit Ninei Jankowicz, vicepreședinte al CIR.

În numai 24 de ore, (între 10 și 11 mai a.c.) Duduzile Zuma a postat șase tweeturi pro-ruse în care îl prezintă pe Vladimir Putin drept salvatorul africanilor. Utilizarea anumitor hashtaguri, cum ar fi "I Stand With Russia" (Sunt alături de Rusia), și proliferarea lor prin copy-paste pe rețelele de socializare, determină CIR să creadă că este vorba de o strategie rău intenționată și coordonată.

Duduzile Zuma nu a răspuns la solicitările Bloomberg. Nu este prima dată când ea este vizată pentru tweeturile sale: în timpul revoltelor din iulie 2021, care s-au soldat cu peste 350 de morți în Africa de Sud, a fost acuzată că a încurajat răscoala.

 

Traducere de Axenia DOCIU după articolele publicate de rfi.fr aici și aici