Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie va fi vârful de lance al unui efort internațional de asigurare a unor avioane de vânătoare pentru Ucraina – premierul Rishi Sunak

rishi_sunak_volodimir_zelenski.jpg

Rushi Sunak Volodimir Zelenski
Premierul britanic Rushi Sunak a spus că este dezamăgit că Zelensky nu a vorbit la Eurovision
Sursa imaginii: 
Facebook / Rushi Sunak

Premierul britanic Rishi Sunak promis că va fi vârful de lance al unui efort internațional pentru a asigura avioane de vânătoare pentru Ucraina. El a promis și sute de drone de atac cu rază lungă de acțiune pentru Kiev în timpul ultimei vizite a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în Marea Britanie.

Premierul Sunak a declarat că antrenamentul piloților ucraineni pe avioane de luptă occidentale va începe "relativ curând", dar a avertizat că furnizarea de avioane "nu este simplă", relatează cotidianul The Times.

"Sunt implicate și alte țări. Vorbesc cu acei lideri, voi face mai multe în această săptămână în cadrul angajamentelor mele internaționale. Suntem foarte dornici să construim acea coaliție de țări pentru a le oferi lui Volodmir și oamenilor săi sprijinul de avioane de care au nevoie", a declarat premierul Sunak.

Președintele Zelenski a discutat luni cu premierul Sunak la reședința sa de la Chequers, în timp ce acesta încearcă să obțină sprijin european pentru o contraofensivă ucraineană împotriva Rusiei și face lobby pentru avioanele de luptă F-16 de fabricație americană.

El a declarat că a purtat discuții "foarte pozitive" cu premierul Sunak despre crearea unei "coaliții de avioane cu reacție", dar a adăugat: "Trebuie să facem ceva mai mult în acest sens".

Potrivit cotidianului The Times piloții ucraineni vor primi pregătire de bază în Marea Britanie înainte de a merge în altă parte pentru a se specializa în pilotarea avioanelor F-16. Kievul nu a primit încă niciunul dintre avioane, deși țări precum Olanda și Danemarca au sugerat că ar putea fi dispuse să doneze o parte din flota lor.

Acest lucru are loc în contextul în care forțele ucrainene au început să recupereze teritoriul din jurul orașului Bahmut după nouă luni de impas sângeros, a declarat un generalul de frunte de la Kiev. "Înaintarea trupelor noastre de-a lungul direcției Bahmut este primul succes al acțiunilor ofensive în apărarea Bahmutului", a declarat generalul-colonel Oleksandr Sîrski.

Rachete și drone

Președintele Zelenski l-a lăudat pe "prietenul" său premierul Sunak după ce Marea Britanie a devenit săptămâna trecută prima țară care a trimis rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. Rachetele de croazieră Storm Shadow au o rază de acțiune tipică de aproximativ 250 de kilometri, permițând Ucrainei să lovească Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014.

Sunak l-a primit pe Zelenski la Chequers
Discuțiile dintre Rishi Sunak și Volodimir Zelenski au avut loc la reședința prim-ministerială de la Chequers
Sursa imaginii: 
Facebook Prim Ministrul Regatului Unit

"Marea Britanie este un lider atunci când vine vorba de extinderea capacităților noastre la sol și în aer", a declarat el. "Această cooperare va continua și astăzi. Mă voi întâlni cu prietenul meu Rishi. Vom purta negocieri substanțiale față în față și în delegații."

Premierul Sunak a anunțat că Marea Britanie va trimite drone de atac cu o rază de acțiune de până la 200 de km, un nou semn al determinării Occidentului de a ajuta Ucraina să lovească adânc în spatele liniilor de front și să întrerupă liniile de aprovizionare și centrele logistice rusești. El a mai spus că alte sute de rachete de apărare aeriană vor fi date Kievului pentru a proteja Ucraina de "atacuri necruțătoare și nediscriminatorii".

"Acesta este un moment crucial în rezistența Ucrainei la un război teribil de agresiune pe care nu l-au ales sau provocat", a declarat premierul Sunak. "Nu trebuie să-i dezamăgim. Liniile de front ale războiului de agresiune al lui Putin pot fi în Ucraina, dar liniile de falie se întind în întreaga lume."