Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prim ministrul britanic Rishi Sunak va cere la summitul Consiliului Europei modificarea abordării apelurilor privind cererile de azil

summit_consiliul_europei.jpg

Summit Consiliul Europei
Rishi Sunak va cere la Summitui Consiliului Europei schimbarea abordării față de cererile de azil
Sursa imaginii: 
Consiliul Europei

Premierul britanic Rishi Sunak va participa în Islanda la un summit al Consiliului Europei și va solicita Curții Europene pentru Drepturile Omului să își reformeze abordarea în ceea ce privește apelurile împotriva respingerii cererilor de azil.

În cadrul unei întâlniri cu președinta Curții Europene a Drepturilor Omului, Síofra O'Leary, prim-ministrul Sunak va face un apel personal pentru ca aceasta să susțină încercarea Marii Britanii de a schimba regulile care au făcut ca primul zbor de expulzare programat către Rwanda să fie blocat în ultimul moment în iunie 2022, relatează cotidianul The Times.

Liderii europeni se vor întâlni la Reykjavik, în cadrul unui rar summit al Consiliului Europei, grupul de 46 de țări fondat după cel de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, premierul Sunak va face presiuni pentru o coordonare mai strânsă în ceea ce privește combaterea migrației ilegale. El va căuta sprijin pentru poziția fermă a Regatului Unit, dar va susține că măsurile interne trebuie coordonate cu cooperarea internațională pentru a stabili un sistem global de azil "adecvat scopului".

O sursă guvernamentală a declarat: "Mesajul va fi că migrația în masă este o problemă cu care ne confruntăm cu toții și este în interesul tuturor să începem o conversație despre modul în care o abordăm."

Marea Britanie încearcă să reformeze utilizarea de către Curtea Europeană a ordonanțelor provizorii pentru a se asigura că acestea nu pot fi folosite în mod arbitrar pentru a bloca zborurile de deportare. Aceasta a solicitat ca instanța să introducă un prag legal mai ridicat pentru solicitanții care vor să ceară un ordin. De asemenea, dorește să aibă posibilitatea de a prezenta o reprezentare juridică împotriva ordonanțelor, pentru a asigura o "transparență adecvată" și pentru a permite reconsiderarea deciziilor.

Atunci când instanța a emis ordinul de încetare a zborului spre Rwanda, vara trecută, nu a existat nicio audiere sau oportunitate pentru ministerul britanic de interne de a-și prezenta argumentele juridice.

Premierul Sunak va susține că este necesară o reformă pentru a crea un sistem internațional care să permită țărilor să își protejeze frontierele și să îi ajute pe cei care au cel mai mult nevoie de ajutor.

"Mesajul este că trebuie să colaborați cu noi", a declarat o sursă guvernamentală de rang înalt. "Trebuie să fie transparent, contestabil și responsabil. Trebuie să treacă testul justiției naturale".