Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Situație ciudată în Bulgaria: procurorul-șef își retrage demisia și face acuzații grave

procuror_bulgaria_bun.jpg

Procurorul general al Bulgariei, Ivan Geshev
Sursa imaginii: 
Nikolay Doychinov/AFP via Getty Images via Politico

Lucruri ciudate se întâmplă în Bulgaria. Procurorul-șef Ivan Geshev, care se pare că a fost ținta unui atentat la începutul acestei luni, a anunțat că demisionează. După care și-a rupt scrisoarea de demisie și a anunțat că nu îi este frică...

Procurorul-șef a fost la începutul lui mai posibila țintă a unui atentat cu bombă, are cărui circumstanțe rămân neelucidate. La Tribunalul din Sofia, în cadrul unui briefing special, el a apărut alături de adjuncții săi – cu o excepție...

După cum transmite agenția bulgară Novinite, procurorul-șef a dat o declarație de presă, dar nu a răspuns la nicio întrebare și a anunțat că i-a cerut adjunctului său, Borislav Sarafov – absent de la conferință -  să demisioneze, acuzându-l de trădare a poporului bulgar.

Geshev s-a aflat săptămâna trecută într-o vizită în Statele Unite și spune că, la întoarcere, i s-a cerut să demisioneze de urgență.

”Altfel, cineva va apăsa butonul pentru niște videoclipuri, așa că ar trebui să mă conformez. Au fost și sugestii cum că sunt singur pe stâncă și bate vântul...”, a mai spus procurorul-șef al Bulgariei. El a refuzat să spună cine l-a avertizat, dar a promis că atunci când va avea dovezi, le va dezvălui.

Geshev l-a citat pe judecătorul Giovanni Falcone, asasinat de către mafia italiană în 1992: ”Lașul moare în fiecare zi, iar curajosul o singură dată”.

Procurorul-șef a afirmat că totul a început cu câteva luni în urmă, când a primit o propunere, voalată, despre care se spunea că vine de la fostul prim- ministru Boyko Borissov, de a deveni ambasador în Israel sau în Turcia, sau de a face carieră în partidul său. O propunere pe care magistratul spune că a refuzat-o.

De asemenea, Geshev a afirmat că a primit, prin intermediul unor apropiați, mesajul că ar trebui să închidă imediat dosarul ”Barcelonagate”, în care se bănuiește că fostul premier Borissov ar deține o reședință de lux în orașul de la Mediterana.

"Luni dimineață, un prieten de-al meu, apropiat de GERB, mi-a spus că persoana Boyko Metodiev Borissov a sunat și a întrebat unde se află familia mea, era într-o țară prietenoasă, cu o procuratură prietenoasă”, a spus procurorul general, care a lăsat să se înțeleagă că multe presiuni asupra sa au început din momentul în care a început să investigheze implicarea toxică a Rusiei în afacerile interne ale țării sale.

Boyko Borissov a respins acuzațiile, spunând că nu ar fi avut din ce poziție să numească un ambasador.

Scandalul explodează în momentul în care candidatul GERB la funcția de prim-ministru, Mariya Gabriel, a anunțat că, dacă va prelua funcția, îi va cere ministrului justiției să declanșeze demiterea lui Geshev. Intenția sa a fost susținută de Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, a minorității turce, spune Novinite.

Formațiunea este un partener tradițional al GERB, al lui Boyko Borissov iar liderul ei, Ahmed Dogan, a fost subiectul a numeroase investigații de presă legate de corupție.

Maryia Gabriel a fost desemnată să formeze guvernul de către liderul GERB, Boyko Borissov. Alianța reformistă Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democratică a anunțat că refuză colaborarea cu GERB tocmai din cauza numeroaselor acuzații de corupție care vizează formațiunea bulgară de centru dreapta.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 17 mai 2023