Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Sinan Oğan, numele cheie în turul II al alegerilor din Turcia

sinan_ogan.jpg

Sinan Oğan, candidatul alianței naționaliste ATA la alegerile prezidențiale din Turcia
Sursa imaginii: 
© Yves Herman, Reuters via France24

Numele cheie în alegeri va fi Sinan Oğan, scrie presa din Turcia care citează un interviu dat de acest politician, până acum necunoscut pe plan internațional, la BBC. Sinan Oğan, candidatul care a obținut cca 5% din voturi la primul tur al alegerilor prezidențiale din 14 mai, nu a anunțat încă pe cine va susține în turul doi al alegerilor prezidențiale, care crede că sprijinul că sprijinul său va asigura o victorie confortabilă în turul doi.

„Numele cheie în alegeri va fi Sinan Oğan,” citim pe siteul televiziunii turce ntv.com.tr.

„De data aceasta, în fața alegătorilor va fi un singur buletin de vot și doi candidați: Erdoğan-Kılıçdaroğlu. Duminică, 28 mai, urnele vor fi redeschise pentru alegerile prezidențiale din Turcia. Voturile din străinătate se vor desfășura în perioada 20-24 mai”

Sinan Oğan a spus că nu este clar încă ce candidat va sprijini în turul doi, dar că lupta împotriva terorismului și repatrierea refugiaților sunt un factor important pentru el. Sinan Oğan a dat un interviu la BBC Turcia și a spus că va anunța ce candidat sprijină. Politicianul a adăugat: „cred că sprijinul nostru va aduce un rezultat confortabil în turul doi.”

 

Comisiile de frontieră dintre Armenia și Azerbaidjan se întorc la lucru

Opoziția din Armenia critică negocierile dintre guvernul de la Erevan și Azerbaidjan, considerând că discuțiile recente de la Bruxelles, cu medierea lui Charles Michel, președintele Consiliului European, nu au adus nimic nou, scrie azatutyun.am, postul Europa Liberă în limba armeană. Mai mult, Tigran Abrahamyan, reprezentantul partidului de opoziție Am onoarea, acuză guvernul lui Nikol Pashinyan că vrea „pur și simplu să cedeze Nagorno Karabah.” Acesta amintește o declarație a lui Pashinyan de acum câteva luni, în care premierul spunea că „Azerbaidjanul nu este pregătit să acorde o autonomie mare în Nagorno Karabah.”

„Pentru unii oameni abia acum devine de înțeles faptul că obiectivul și calea aleasă de acest guvern este renunțarea la Nagorno Karabah,” spune reprezentantul opoziției.

„După negocierile dintre Nikol Pashinyan și Ilham Aliyev, președintele Consiliului European a anunțat că părțile au înregistrat o schimbare în problema delimitării frontierei. Liderii au fost de acord să reia activitatea comisiilor de frontieră și au convenit, de asemenea, că demarcarea finală a graniței să se facă prin negocieri”, precizează publicația armeană.

 

Tokayev: Vreau ca țara mea să fie în centrul proceselor care au loc pe continentul eurasiatic

Președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev a acordat un interviu unui canal de televiziune chinez, aflăm din publicația time.kz

„Vreau ca țara mea să fie în centrul proceselor care au loc pe continentul eurasiatic. Kazahstanul joacă un rol foarte important în stabilirea rutelor comerciale și a relațiilor internaționale în această parte a lumii. De aceea, fac tot posibilul pentru a contribui la dezvoltarea în continuare a Kazahstanului ca țară avansată cu o economie foarte dezvoltată,” a declarat Tokayev, care a adăugat: „Destinul nostru istoric este să fim pașnici, să ne bucurăm de relații de prietenie cu toate țările. În primul rând, cu cei mai apropiați vecini ai noștri, unde China joacă un rol extrem de important.”

Președintele kazah a vorbit și despre independența Taiwanului:

„Credem că aceasta este o întrebare care ar trebui să fie absolut clară pentru toată lumea. Nu ar trebui să existe „două Chine”. Taiwanul face parte din China. Principiul integrității teritoriale a tuturor statelor este consacrat în Carta Națiunilor Unite care trebuie respectată. Prin urmare, aș dori să subliniez din nou că este absolut clar pentru noi: Taiwanul face parte din China. Și nu avem nicio îndoială în acest sens”, a spus președintele.

 

Azerbaidjanul aniversează centenarul nașterii fostului dictator, Heydar Aliyev

Din trend.az aflăm că în Uzbekistan a fost deschis un parc și ridicat un monument în memoria fostului președinte azer, Heydar Aliyev, tatăl actualului șef al statului Ilham Aliyev.

Președintele azer a reamintit că tatăl său acorda „o mare importanță prieteniei și relațiilor frățești cu Uzbekistanul.”

Heydar Aliyev s-a născut pe 10 mai 1923 și a devenit al treilea președinte al Azerbaidjanului după ce țara a obținut independența față e URSS. Politicianul a stat la putere din octombrie 1993 până în octombrie 2003. Inițial, oficial de rang înalt al KGB în Republica Sovietică Azerbaidjan, Heydar Aliyev a condus Azerbaidjanul sovietic între 1969 și 1982 și a ocupat postul de prim-vicepremier al Uniunii Sovietice din 1982 până în 1987.

Aliyev a devenit președinte al Azerbaidjanului independent în timp ce țara se afla în pragul războiului civil și suferea pierderi grave în primul război pentru Nagorno-Karabah cu Armenia vecină. Regimul său a fost unul dictatorial. Cu puțin timp înainte de moartea sa, fiul său, Ilham Aliyev a fost ales președinte în cadrul unor alegeri controversate și continuă să conducă Azerbaidjanul până în prezent.

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Elif Naz KOCA, Turcia   

Arévik GRIGORIAN, Armenia

Ainaz AVZAHANOVA, Kazakhstan         

Lala MAMMADOVA, Azerbaidjan        

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 17 mai 2023