Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Registrul pagubelor de război: cum va fi Rusia determinată să plătească?

registrul_pagubelor_ce.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Council of Europe

Statele Unite, Japonia, Canada şi aproape toate statele din Europa au semnat miercuri pentru un registru al pagubelor de război cauzate în invazia Ucrainei de către Rusia. Documentul a fost lansat marți, la summitul Consiliului Europei de la la Reykjavik și va sta la baza cererilor de reparaţii şi proceduri în justiţie împotriva Moscovei, relatează AFP, preluată de News.ro.

Iniţiativa - prezentată de către preşedinţia islandeză a Consiliului Europei (CoE) – dorește să arate că dosarul ”justiţiei pentru Ucraina” avansează. Dar, notează AFP,  perspectiva unui Tribunal Special pentru crime de război comise în invazia Rusiei în Ucraina rămâne îndepărtată.

După cum transmite Caleaeuropeana.ro, Registrul va avea sediul la Haga și un birou în Ucraina. Registrul este înființat pentru o perioadă inițială de trei ani și va servi ca o evidență a dovezilor și a informațiilor privind cererile de despăgubire pentru daunele, pierderile sau prejudiciile cauzate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei. 

Potrivit unui comunicat al CoE, registrul ”deschide calea unui vast mecanism internaţional de compensare a victimelor agresiunii ruse”.

Să notăm că Uniunea Europeană a semnat documentul și în numele organizației, alături de cele 27 de state membre. Numărul țărilor semnatare se ridică acum la 43.

Momentul a stârnit reacții în toate cancelariile europene

Cancelarul german Olaf Scholz a salutat înfiinţarea registrului, dar a subliniat că ”nu rezolvă problema plăţii pagubelor”. Potrivit lui Scholz, Europa ar putea să utilizeze fondurile rusești blocate pentru acoperirea despăgubirilor de război.

În orice caz, tocmai summitul din capital Islandei  ”arată clar că Putin a eşuat”, a mai spus Olaf Scholz.

”Haga, capitala juridică a lumii”

Premierul olandez Mark Rutte a subliniat că „Rusia trebuie să fie trasă la răspundere” și s-a declarat mândru că ”sediul Registrului daunelor va fi la Haga, capitala juridică a lumii”.

Secretara generală a Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric a caracterizat apariția Registrului ca pe ”un prim pas necesar şi urgent” pentru ”o justiţie centrată asupra victimelor”.

Adresându-se participanților la summit prin legătură video, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că ”Nu va exista o pace fiabilă fără justiţie”.

În timp ce premierul belgian Alexander De Croo a declarat că ”Este important să se transmită mesajul oamenilor care au suferit pagube că noi nu-i vom uita şi că vom asigura o urmărire”.

”Trebuie să asigurăm răspunderea pentru faptele comise şi să luptăm decisiv împotriva impunităţii”, a spus și președintele român Klaus Iohannis.

Rămâne, desigur, întrebarea surselor din care urmează a fi despăgubită Ucraina pentru pierderile pricinuite de Rusia.

Un raport al Băncii Mondiale, publicat la un an de la declanșarea invaziei, estima pagubele la peste 400 de miliarde de euro. O valoare cu mult mai mare decât cea a activelor rusești imobilizate de țările occidentale de la declanșarea invaziei.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 18 mai 2023