Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Campania electorală din Spania, perturbată de problema resurselor de apă din ce în ce mai limitate

Oase de bovine împrăștiate pe câmpurile aride ale Parcului Național Doñana, mai 2023.

Oase de bovine împrăștiate pe câmpurile aride ale Parcului Național Doñana, mai 2023.
Oase de bovine împrăștiate pe câmpurile aride ale Parcului Național Doñana, mai 2023.
Sursa imaginii: 
Cristina Quicler/AFP via RFI

Îngrijorările cu privire la viitorul parcului natural spaniol Doñana, amenințat de agricultura excesivă, a făcut ca gestionarea apei să devină o problemă-cheie înaintea alegerilor locale de la sfârșitul lunii mai, potrivit AFP, citată de RFI.

Resursele de apă ale Spaniei sunt din ce în ce mai limitate, iar agricultorii spanioli au tot mai mare nevoie să își irige terenurile, activitate pe care o desfășoară ilegal, ceea ce a dat naștere unei „situații nesustenabile” ce trebuie soluționate, declară Felipe Fuentelsaz, coordonator pentru misiunea Fundației Mondiale a Naturii (FMN) în Spania.

Potrivit acestuia, „situația este critică” în Parcul Național Doñana din sudul regiunii Andaluzia, care găzduiește una dintre cele mai mari zone umede din Europa.

„Nu a prea plouat în ultimii doi ani. Și tot ce fac agricultorii e să pompeze în continuare cantități enorme de apă din rezervoarele subterane de apă”.

Parcul, cu al său areal extrem de diversificat, variind de la dune de nisip, păduri întregi și zone cu lagune, găzduia odinioară sute de mii de păsări migratoare. În prezent, peisajul este unul dezolant, plin de terenuri aride, pe care rar mai sunt zărite berze sau păsări flamingo.

În medie, aproximativ 60% dintre cele mai mari lagune ale parcului au secat deja, se arată într-un studiu realizat recent de Consiliul Național de Cercetare din Spania (CSIC).

Există riscul ca situația să se înrăutățească și mai mult de-atât.

Partidul Popular (PP), sub a cărui arie de competență se află regiunea, a introdus un proiect de lege susținut de partidul de extremă dreapta Vox, care prevede autorizarea fermelor ilegale de fructe de pădure din apropierea parcului.

Fundația Mondială a Naturii estimează că aproximativ 1.500 de hectare de terenuri agricole care sunt în prezent irigate cu apă sustrasă din puțuri săpate ilegal ar putea primi aprobare pentru a funcționa în legalitate prin intermediul propunerii Partidului Popular.

Susținătorii acesteia sunt de părere că măsura de față le va fi de mare ajutor agricultorilor care au ratat ocazia de a primi aprobările necesare în timpul regularizărilor agricole din 2014, desfășurate sub conducerea Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol.

Așadar, proiectul de lege va „pune capăt anumitor nedreptăți”, a declarat Manuel Andrés González, unul dintre membrii Partidului Popular, originar din provincia sudică Huelva, pe teritoriul căreia se află și Parcul Național Doñana.

„Sute” de fermieri au fost, pe nedrept, lăsați pe dinafară pe timpul regularizării anterioare, susține Manuel Andrés González.

„Speranțe deșarte”

În calitatea sa de primar al orașului Almonte, situat în interiorul parcului, Rocío del Mar Castellano, nu este de acord cu beneficiile invocate ale proiectului de lege, pe care îl consideră a fi unul deosebit de „periculos”.

„Noi nu mai avem resurse de apă. Cum este posibil să se pună în discuție creșterea suprafeței de terenuri irigate? Tot ce vrea Partidul Popular să facă prin asta e să dea oamenilor speranțe ca să poată câștiga alegerile”, a adăugat aceasta.

Dezbaterea pe această temă a devenit subiect de primă pagină, stârnind interesul general în perioada premergătoare alegerilor regionale și locale care vor avea loc la data de 28 mai și a alegerilor generale de la sfârșitul anului.

În săptămânile precedente, atât prim-ministrul Pedro Sánchez, cât și președintele Partidului Popular, Alberto Núñez Feijóo, au efectuat vizite la Parcul Național Doñana.

„Iese din discuție orice s-a propus în privința Parcului Național Doñana”, insistă Sánchez, acuzând liderii de dreapta de „negare a schimbărilor climatice”.

„Nu Sánchez răspunde de administrarea” Parcului Național Doñana, a fost răspunsul dat de Alberto Núñez Feijóo.

Alberto Núñez Feijóo îl acuză pe președintele Guvernului Spaniei că e de vină pentru controversele stârnite în jurul acestei propuneri legislative, aceasta făcând parte din presupusa strategie a premierului de a distrage atenția publicului de la eșecul guvernului său de a gestiona în mod adecvat resursele de apă.

„Dacă vom câștiga alegerile, vom face în așa fel încât și zonele care nu dispun de resurse de apă să o facă de-acum încolo”, a declarat Feijóo.

Atenția pe care o îndreaptă Sánchez asupra problemelor climatice îi permite acestuia „să se repoziționeze pe o axă care îl avantajează, înclinând ba spre extremă stânga, ba spre dreapta, postură din care are mai multe de câștigat decât de pierdut”, explică Pablo Simon, profesor de politică la Universitatea Carlos III din Madrid.

„N-am vrea să ne jucăm cu focul”

Astfel, prin actuala dezbatere, s-a adus în centrul atenției modalitatea în care Spania, o țară puternic afectată de secetă, își gestionează resursele de apă dulce.

Actualmente, Spania este cel mai mare producător de fructe și legume din Uniunea Europeană, iar 80% din resursele sale de apă dulce sunt utilizate în scopuri agricole.

„Nu se mai poate așa, Europa trebuie să își procure fructele și legumele și din altă parte, nu numai de la noi. Toate acestea denotă lipsă de responsabilitate”, a declarat Julia Martínez, expertă în cadrul New Water Culture Foundation, o organizație non-profit destinată promovării unei gestionări mai durabile a resurselor de apă.

New Water Culture Foundation îndeamnă la o „schimbare drastică a politicilor din domeniu”, fiind imperativă reducerea suprafeței de terenuri irigate din Spania.

Guvernul Sánchez a anunțat săptămâna trecută că are în vedere să aloce suma de 1,4 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) pentru a consolida infrastructura, construind noi uzine de desalinizare, menite să stimuleze aprovizionarea cu apă dulce.

Provincia Huelva este responsabilă de 90% din întreaga producție de căpșuni din Spania.

Deși plantațiile de căpșuni au un rol deosebit de important, „nu ne putem juca cu focul”, a atenționat Rocío del Mar Castellano, primarul orașului Almonte.

„Dacă nu mai avem deloc resurse de apă, automat nu vom mai avea nici căpșuni”, a explicat aceasta.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.