Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Negocierile dintre Serbia și Kosovo din nou blocate

Poliţişti din Kosovo la punctul de trecere a frontierei de la Merdare care a fost închis, între Kosovo şi Serbia, 28 decembrie 2022

Poliţişti din Kosovo la punctul de trecere a frontierei de la Merdare care a fost închis, între Kosovo şi Serbia, 28 decembrie 2022
Poliţişti din Kosovo la punctul de trecere a frontierei de la Merdare, între Kosovo şi Serbia, 28 decembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Visar Kryezi, AP

Ultima rundă de negocieri dintre Serbia și Kosovo în vederea încheierii unui acord de bună vecinătate, care a avut loc recent la Bruxelles, s-a încheiat fără nici un rezultat iar partea kosovară acuză acum Uniunea Europeană că vrea să impună ca o condiție prioritară pentru încheierea acordului crearea și legalizarea de către Kosovo a Asociației municipalităților cu populație majoritar sârbă.

”Evident, articolul 7 (referitor la crearea Asociației – n.r.) face parte din acord, dar articolul 7 nu este acordul în sine”, a declarat premierul kosovar Albin Kurti, care a subliniat că propunerea emisarului UE pentru dialog Miroslav Lajçak de prioritizare a acestui articol nu face decât să întârzie negocierile, subliniază agenția Koha.

La rândul său președintele Kosovo, doamna Viosa Osmani a declarat că dialogul este îngreunat de ”noile interpretări” ale UE : ”Suntem gata să acceptăm ce s-a propus în varianta inițială, nu diferite alte interpretări apărute pe parcurs. Așteptăm de la UE să nu ne ceară lucruri cu care nu putem fi de acord. Așteptăm de asemenea de la UE o poziție fermă privind nenumăratele abuzuri comise de Serbia împotriva noastră, ceea ce până acum nu am văzut”, a spus ea.

 

Macedonia de Nord: Continuă programul de digitalizare a administrației publice

Începând de marți cetățenii macedoneni pot solicita și primi un certificat de cetățenie sub formă electronică, folosind o adresă de e-mail sau doar telefonul mobil, transmite publicația Plus Info din această țară.

”Solicitantul trebuie să fie înscris pe portalul de servicii electronice prin sistemul semnăturii unice (SSU), potrivit reglementărilor din domeniu privind gestionarea datelor… Prin programul de digitalizare a administrației publice pe care îl implementăm, suntem în măsură să oferim cetățenilor cele mai bune servicii, în timp real, fără perturbările care din păcate au făcut atâtea probleme până acum. Până la sfârșitul acestui an ne propunem ca cca 150 de astfel de servicii să fie complet digitalizate”, a declarat ministrul de interne, Oliver Spasovski.

Solicitarea prin prezentarea personală la centrele administrative și livrarea certificatului de cetățenie în format clasic, pe hârtie continuă în paralel cu procedura în format digital, a mai precizat oficialul.

 

Serbia : Statul francez premiază o importantă casă de editură

Foto: Facebook / Ambassade de France en Serbie

La sediul Ambasadei Franței din Belgrad a avut loc recent ceremonia de acordare a Ordinului Artelor și Literelor în rang de ofițer din partea Ministerului francez al culturii, doamnei Bora Babic, fondator, director și redactor șef al Editurii Akademska knjiga din Novi Sad, Serbia, transmite publicația Nova.

Decorația a fost acordată pentru ”contribuția majoră la publicarea și descoperirea traducerilor din autori francezi din domeniul literaturii și al științelor umaniste, grație căreia gândirea franceză este cunoscută în Serbia”

”Înființarea acestei edituri mi-a oferit posibilitatea de a explora imensa constelație de opere care reflectă gândirea franceză și de a o aduce, măcar parțial, în atenția publicului din Serbia. Nu este doar o muncă pe care o fac cu dragoste și pasiune, ci mai ales un privilegiu”, a spus în discursul său Bora Babic.

Editura Akademska knjiga a fost înființată în 2006 la Novi Sad și  este deținătoare a mai multor premii naționale.

 

 

”Bosnia Herțegovina merită să facă parte din UE”

Bosnia Herțegovina a dovedit că merită să devină membră a Uniunii Europene și sperăm că eforturile pe care le-ați făcut și le faceți să aibă rezultate concrete cât mai curând, a declarat comisarul european pentru extindere Oliver Varhelyi în cadrul unui forum politic care a avut loc recent la Sarajevo, transmite postul Al Jazeera, serviciul în limba bosniacă.

La forum au participat președinta Consiliului de miniștri ai Bosniei Herțegovina, Borjana Krišto, șefii de guvern din entitățile componente ale țării, repezentanți ai celor două camere ale Parlamentului, alți oficiali.

”În acest moment țara are un guvern stabil iar bugetul a fost adoptat, atât la nivel central cât și la nivelul entităților constituente. Statutul de candidat UE are un rol important în stabilitatea țării iar Uniunea Europeană are nevoie de toți aliații săi, mai ales în aceste vremuri dificile în care războiul declanșat de Rusia afectează întreaga Europă”, a spus comisarul european.

Cu privire la anunțul liderului naționalist sârb bosniac Milorad Dodik referitor la o vizită pe care o va efectua la Moscova în următoarele zile, oficialul european a răspuns scurt : ”Cei care vor să fie aliații noștri nu au ce căuta la Moscova”.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Liridona Gashi - Kosovo

Martina Mitevska - Macedonia de Nord

Mladen Milosavljevic - Serbia

Irfan Mandzuka - Bosnia Hertegovina

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 19 mai 2023