Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grevă generală în educație|Raluca Turcan la RFI: Revendicările profesorilor sunt justificate

Greva generala educatie Raluca Turcan revendicari profesori justificate.jpg

Raluca Turcan le dă dreptate profesorilor, intrați în grevă generală
Raluca Turcan le dă dreptate profesorilor, intrați în grevă generală
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

La Ministerul Muncii ar fi trebuit să fie o activitate ca într-un furnal, declară la RFI deputata PNL Raluca Turcan, apropo de întârzierile din PNRR. Fostul ministru al Muncii consideră justificate revendicările profesorilor, aflați în grevă generală. Ea dă vina pe faptul că salarizarea a fost scoasă din legea educației și pe faptul că legea salarizării unitare în sectorul bugetar este întârziată.

Raluca Turcan spune că revendicările profesorilor aflați în grevă generală sunt întemeiate: ”Consider că revendicările de natură salarială ale profesorilor sunt justificate și îngrijorările lor cu privire la un calendar ferm de îndeplinire a acestor revendicări, evident, într-o formulă rezultată din negociere, de asemenea au un fundament serios. Dacă stăm să ne gândim bine, primul semnal că o parte dintre niște aspecte pe care profesorii le așteptau și care țineau de salarizare au fost scoase din legea educației naționale și mutate pentru legea salarizării unitare, au condus la un prim moment de nemulțumire în rândul profesorilor. Ulterior, legea salarizării unitare în mod evident este într-o întârziere. Iată că au fost două momente, scoaterea salarizării din legea educației naționale și întârzierea pe legea salarizării unitare care au condus la acest moment de revoltă a profesorilor”.

În opinia sa, ”în mod normal, în condițiile în care legile educației naționale au trecut de Camera Deputaților și se află la Senat, ar putea fi găsită o rezolvare, prin reincluderea părții de salarizare în legile educației naționale (...). După aceea, evident că pe partea de salarizare există un ministru titular. Cum îl cheamă, că-l cheamă acum Marius Budăi și altă dată o să-l cheme altfel nu mai contează. Realitatea este că legea salarizării unitare avea ca deadline în PNRR final de lună iunie. Asta ar fi însemnat ca până la finalul lunii iunie să se poarte negocierile cu categoriile socio-profesionale, astfel încât fiecare categorie să aibă deja o anticipare a locului pe care îl ocupă în grila de salarizare și evident, a nivelului de salarizare. Deci și profesorii s-ar fi aflat oarecum într-o situație mult mai predictibilă”.

 

Natalia Intotero (PSD) la RFI, despre greva din educație: Statul trebuie să se trezească

 

Întrebată despre numeroasele întârzieri din PNRR, între care și legea salarizării, deputata PNL Raluca Turcan a răspuns că ”există miniștri titulari de reformă și responsabilitatea este în ograda lor. Sunt miniștri mai eficienți și miniștri mai puțin eficienți. Problemele de rezolvat la Ministerul Muncii sunt extrem de grele și acolo ar fi trebuit să fie o activitate ca într-un furnal, non stop, de dimineața până seara, pentru că măsurile de acolo vizează milioane de oameni și nu exagerez, pentru că vorbim de angajații din sectorul bugetar, vorbim de pensionarii din sistemul public de pensii, vorbim de beneficiarii de pensii speciale”.