
Politică
Clădire a UE vandalizată la Sofia și un posibil consulat român la Ruse – imagini ale diviziunii
consulat_ruse.jpg

Pentru mulți bucureșteni - și nu numai – orașul Ruse este de ani buni o destinație pentru scurte ieșiri de weekend.
Portul dunărean, numit și Mica Vienă, pentru clădirile sale neoclasice din centrul istoric, oferă câteva oportunități de cumpărături și plimbări, în oraș sau în zona înconjurătoare, cu câteva trasee naturale și mănăstiri rupestre.
Mai puțini știu că în oraș exista și un consulat al Rusiei, asta până în 2022, când partea bulgară a decis reducerea personalului diplomatic rusesc, astfel încât clădirea din Ruse a fost abandonată.
Acum, deputatul Ivan Belcev, din partea formațiunii reformiste Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată ar vrea ca în locul consulatului rusesc să fie deschis unul al României, scrie publicația Ruse media, preluată de RADOR.
„Sunt mulți români care vor să facă afaceri în Bulgaria și, respectiv, bulgari care vor să facă afaceri cu România, a spus deputatul bulgar. „Este timpul ca această clădire abandonată a fostului consulat rus de la Ruse să-și găsească un nou proprietar, cu care Bulgaria își poate aprofunda parteneriatul diplomatic și comercial. Acest lucru este important pentru dezvoltarea orașului și a regiunii”, a spus el.
Însă, în Bulgaria, nu toată lumea este chiar bucuroasă atunci când vine vorba despre înlocuirea Rusiei cu parteneri europeni.
Nu mai departe decât duminică, manifestanți bulgari, unii dintre ei purtând steaguri rusești, au vandalizat o clădire din capitala Sofia, care găzduiește oficiali ai Uniunii Europene, relatează mai multe publicații internaționale, printre care Radio Free Europe și Euractiv.
Protestatarii au cerut guvernului de la Sofia să oprească ajutorul acordat Ucrainei – o cerere pe care o întâlnim și în discursul extremei drepte din România. Ei au aruncat cu vopsea roșie pe clădirea din oțel și sticlă din zona centrală a Sofiei.
Demonstrația a fost organizată de mai multe organizații neguvernamentale și persoane cu orientări pro-Kremlin. Printre participanți, circa 1.000 de persoane, s-au numărat membri ai partidului anti-UE Renașterea, precum și parlamentari.
Organizatorii protestului strâng semnături pentru a organiza un referendum cu întrebarea dacă țara ar trebui să fie "atrasă în războaie", așa cum în mod fals prezintă situația formațiunile pro-ruse din Bulgaria. Și iarăși, un discurs pe care îl întâlnim și în România.
Demonstrația de duminică a fost a șasea în tot atâtea săptămâni, dar a fost prima dată când s-a soldat cu un act de vandalism.
Iar propunerea privind deschiderea unui consulat român în locul celui rusesc și gesturile manifestanților pro-ruși de la Sofia arată și felul în care societatea bulgară este divizată în privința războiului și a relației viitoare cu Moscova. Iarăși, un aspect pe care îl găsim, din ce în ce mai vizibil, și în societatea românească.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica