Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentar european: nu dorim ca prietenii și familia lui Viktor Orban să se îmbogățească din fonduri UE

budapesta_delegatie_parlamentara.jpg

Delegație a Parlamentului European la Budapesta, 17 mai 2023
Sursa imaginii: 
Soós Lajos | MTI/MTVA via nepszava.hu

- Curtea de Conturi din Ungaria nu poate explica ce a făcut cu 1,48 de miliarde de euro, au constatat reprezentanții unei comisii de anchetă europeană aflați recent în vizită la Budapesta. Unul dintre membrii comisiei a declarat într-o conferință de presă că nu dorește ca „prietenii și familia lui Viktor Orbán să se îmbogățească din fonduri europene.”

- În Polonia, guvernul suspendă programul Casa Plus care oferea spre închiriere, locuințe ieftine. Casele pot fi cumpărate acum de chiriași la prețuri mici. Guvernul de la Varșovia nu a făcut publice aceste prețuri, fapt care a provocat nemulțumiri în societate.

Revista Presei Europa Plus cu Ana Maria Florea Harrison:

„Curtea Națională de Conturi nu a putut oferi informații cu privire la cheltuirea a 1,48 miliarde de euro,” scrie nepszava.hu într-un articol intitulat „Comisia de anchetă a UE a raportat o mulțime de probleme la Budapesta.”

„Economia de piață nu predomină în achizițiile publice, guvernul modifică legile intimidând părțile interesate și fără consultare prealabilă. Anumite practici discriminatorii funcționează în Ungaria de mult timp.”

Mónika Hohlmeier, șefa delegației formată din șase membri ai Parlamentului European, a organizat o conferință de presă la Budapesta în care a subliniat că soarta fondurilor de 28 de miliarde de euro pe care Ungaria ar trebui să le primească de la UE, depinde de realizarea celor 27 cerințe indicate de UE și a celor 17 corecții formulate anterior.

Unul dintre membrii comisiei, germanul Daniel Freund din partea Partidului Verzilor a spus că colegii săi nu doresc ca prietenii și familia lui Viktor Orbán să se îmbogățească din fonduri europene și se așteaptă să fie asigurată utilizarea corectă a fondurilor..”

 „De fiecare dată când vin aici, învăț mereu lucruri noi despre Ungaria. Aceasta este a opta mea călătorie la Budapesta și încă am văzut lucruri care nu se pot întâmpla în alte țări ale UE,” a mai spus reprezentantul german.

 

Un program guvernamental polonez de locuințe ieftine a eșuat

„Sfârșitul programului Casa Plus. Cine poate cumpăra locuințe la un preț excelent?” titrează biznes.interia.pl care face o analiză a programului foarte contestat al autorităților poloneze de a oferi populației locuințe de închiriat la prețuri accesibile.

„Waldemar Buda, ministrul Dezvoltării, a anunțat o curățenie după Casa Plus, programul de (...) care tocmai a fost oprit. În conformitate cu angajamentele asumate, chiriașii vor putea cumpăra apartamentele la un preț avantajos. Dar acest preț nu a fost dezvăluit.”

„Dacă vorbim de preț ridicol de mic, miile de oameni care nu au reușit să profite de acest program vor fi supărați”, au avertizat experții de la Școala de Studii în Afaceri din Varșovia.

„Programul Casa Plus și-a propus să construiască 100.000 de locuințe. Programul emblematic a eșuat, iar în ultimele luni ,guvernul a propus noi proiecte, de exemplu, credite pentru locuințe la o dobândă de 2%, lupta împotriva problemelor de pe piața imobiliară, subvenții mai mari de la autoritățile locale pentru construirea de locuințe sociale. Waldemar Buda anunță un alt program major care vizează îmbunătățirea situației de pe piața poloneză, însă primul ministru este cel care va prezenta detaliile,” precizează publicația poloneză.

 

Elevii slovaci primesc 350 euro ajutor pentru achiziționarea de tablete

„Contribuția la achiziționarea unui nou laptop, tabletă sau computer a stârnit mult interes în rândul elevilor din ciclul primar și gimnazial. Încă din această lună, aproximativ 20.000 de elevi vor primi o contribuție de 350 euro pentru achiziționarea unui nou dispozitiv digital ca parte a proiectului Școlarul Digital,” citim în aktuality.sk.

„Datorită acestui program unic de sprijin pentru elevii din ciclul primar și gimnazial, peste 152.000 de școlari vor primi un ajutor din fonduri UE pentru a cumpăra tehnologia informatică de care au nevoie pentru educație. Interesul imens pentru contribuția digitală dovedește popularitatea proiectului – până acum s-au înscris peste 52.000 de studenți, a declarat ministrul informatizării Veronika Remišová.”

Contribuția financiară din cadrul proiectului Digital Schoolboy este destinată elevilor de școală primară și secundară din medii dezavantajate social și gospodării care ale căror venituri nu depășesc 60% din venitul mediu al gospodăriei din Slovacia.

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Sára OPAUSZKI, Ungaria       

Agnieszka KUŚMIERZ, Polonia         

Jozef ŽIGO, Slovacia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 23 mai 2023