
Politică
Se amână rocada premierilor? Andrei Țăranu: Presiunea e și pe PNL și pe PSD
se_amana_rocada_premieri_andrei_taranu_pnl_psd.jpg

Andrei Țăranu spune ce impact are greva generală din educație asupra negocierilor dintre PNL și PSD privind rocada de la guvernare: ”Am văzut deja de sâmbătă că primul efect politic a fost suspendarea negocierilor dintre partidele care fac parte din coaliție și preluarea de către domnul Ciolacu a întregului discurs legat de ceea ce ar trebui să se întâmple atât cu legile salarizării unice, respectiv cu pensiile speciale și rezolvarea crizei sociale din cadrul educației, ceea ce arată că domnul Ciolacu vrea să-și păstreze în continuare rolul de prim negociator și respectiv de primă voce în noua situație, în condițiile în care domnia sa vrea să devină prim-ministru. Pe de altă parte, atacul a fost, dacă vreți, la adresa PNL-ului și din câte văd și la adresa președintelui, cerând în acest moment practic niște garanții constituționale foarte clare din partea președintelui că domnia sa va fi nominalizat și deci va deveni prim-ministru, urmând ca următoarele negocieri să se facă, iată, constituțional, așa cum se întâmplă la fiecare schimbare de prim-ministru, adică nominalizările și negocierile să se facă după ce domnul Ciolacu este nominalizat”.
Grevă în Educație: Evaluarea națională la clasa a VI-a se amână cu o săptămână
Întrebat dacă e de așteptat ca premierul Nicolae Ciucă să-și dea demisia la termen, adică vineri, politologul a răspuns: ”Sincer să fiu, nu știu și nu cred. Cred că domnul Ciucă va încerca, cel puțin din declarațiile pe care le-am auzit, am înțeles că domnul Ciucă dorește ca el să rezolve problemele din educație, urmând ca după aceea să facă rotația, în sensul în care PNL-ul să câștige niște puncte electorale, prin rezolvarea unei probleme sociale atât de grave, cum este cea a cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar”.
Pe ce partid pune greva profesorilor presiunea cea mai mare?
Pe cine e presiunea mai mare acum, pe actualul premier PNL, Nicolae Ciucă sau pe viitorul prim-ministru PSD, Marcel Ciolacu? ”Cred că în egală măsură. Pe domnul Ciucă și pe PNL presiunea este foarte mare, pentru că dacă vor ieși de la guvernare cu niște minusuri în negocieri, asta se va vedea și în alegerile din 2024, pentru că domnul Ciolacu a spus sâmbătă că subiectele politice trebuie să se limiteze în perioada în care există o altă agendă socială și că agenda socială e mai importantă decât agenda politică, punând PNL-ul oarecum în off-side. Din acest motiv, PNL-ul își construiește din mers o altă narațiune, ca să arate că încearcă și el să se apropie, să se aștearnă pe agenda socială, e adevărat că o face foarte târziu și cred că din acest motiv totul va fi amânat, până când vor avea niște rezultate, oricare vor fi acestea, probabil în primul rând încheierea crizei din educație și adoptarea rapidă a legii legate de pensii și de salarizarea unică”, spune Andrei Țăranu.
Grevă generală în educație|Raluca Turcan la RFI: Revendicările profesorilor sunt justificate
Reporter: Există și varianta ca PNL-ul să paseze PSD-ului acest cartof fierbinte al grevei generale din educație?
Andrei Țăranu: Da, dar întrebarea este dacă PSD-ul va accepta să pună mâna pe acest cartof fierbinte. Poate să refuze să continue această negociere și să-l lase pe domnul Ciucă interimar, până la un moment în care se va renegocia sau se poate ajunge la alegeri anticipate, cum de altfel am văzut că un vicepreședinte al partidului, respectiv domnul Zetea a și anunțat că există această posibilitate. Potențialul de șantaj al PSD-ului pe această temă, respectiv venirea la alegeri anticipate, este de mult mai multă vreme și pot să o pună în practică, dacă, evident, toate celelalte partide vor merge în această direcție.