
Politică
Misiunea civilă UE pentru securitatea R.Moldova și-a început activitatea
rm-ue.jpg

Obiectivul misiunii civile UE este de a contribui ”la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor din R. Moldova și la creșterea rezilienței sale la amenințările hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și combaterea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine”.
Eforturilor de destabilizare a Republicii Moldova au crescut considerabil odată cu începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale Uniunii Europene, precizează Consiliul Afaceri Externe.
Noua misiune civilă UE pentru securitatea R.Moldova, instituită pe 24 aprilie 2023, la solicitarea autorităților moldovene, va oferi consultanță la nivel strategic și va identifica necesitățile de consolidare a capacităților.
Misiunea va fi condusă de Cosmin Dinescu, ambasadorul României în Lituania şi Letonia. El a candidat pentru această poziţie alături de alte şapte persoane. Comandantul operațiunii civile va fi Stefano Tomat, directorul executiv al Capacității civile de planificare și conducere al Serviciului European de Acțiune Externă.
Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova va avea un mandat inițial de doi ani, iar sediul operațional este în Republica Moldova.
Potrivit MAE de la București, ”EUPM, desfăşurată sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună a Uniunii Europene, este prima misiune civilă a UE în Republica Moldova şi constituie o reuşită a implicării constante şi insistente a României şi a MAE pentru creşterea profilului Republicii Moldova pe agenda Uniunii şi consolidarea securităţii şi rezilienţei acestei ţări”.
Precizăm că, luni, 22 mai, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a solicitat, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 27 de țări ale UE, adoptarea cât mai curând posibil a unei liste de sancțiuni împotriva celor care sunt în spatele unor tentative de destabilizare a Republicii Moldova.
“Voi prezenta o situație a procedurii pe care România a inițiat-o, împreună cu alte state, pentru a lista persoanele care acționează împotriva stabilității Republicii Moldova, în cadrul regimului de sancțiuni recent creat. Am propus crearea acestui regim de sancțiuni la 20 februarie, în cadrul Consiliului Afaceri Externe, și mă bucur că, într-un timp record, poate în cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancțiuni în cadrul Uniunii Europene, a fost lansat acest regim de sancțiuni. Așadar, sper că aceste liste vor fi adoptate cât mai curând posibil”, a spus Aurescu.
În iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să îi acorde acesteia statutul de țară candidată, alături de Ucraina. În luna decembrie, Consiliul European a afirmat că UE va continua să ofere tot sprijinul R.Moldova pentru a face față provocărilor, în contextul războiului din Ucraina. La începutul acestui an, fostul premier moldovean, Natalia Gavrilița, i-a adresat o scrisoare Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, privind desfășurarea unei misiuni civile în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună în R.Moldova.