
Politică
Enervare și frustrare în Europa, după ce Ungaria a blocat un ajutor pentru Ucraina
ministru_externe_ungaria.jpg

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la un acord asupra unei noi tranșe de ajutor militar în favoarea Ucrainei, transmite Euractiv.
Comisia și multe alte țări europene ar dori să aloce alte 500 de milioane din Facilitatea Europeană pentru Pace, după cele 4,6 miliarde trimise deja guvernului de la Kiev.
Motivul blocajului ungar este includerea celei mai mari bănci a Ungariei, OTP Bank, pe o listă de ''sponsori internaționali de război'', întocmită de autoritățile ucrainene.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, nu și-a ascuns dezamăgirea cu privire la veto-ul ungar. Potrivit unei relatări a Politico Europe, șefa diplomației germane , Annalena Baerobock ar fi avut un schimb dur de replici la Bruxelles, în spatele ușilor închise, cu omologul său ungar Péter Szijjártó. În timp ce state precum Suedia sau Estonia au încercat, fără succes, să determine schimbarea abordării părții ungare.
Potrivit Euractiv, lista neagră a Ucrainei nu are consecințe juridice concrete. Ea este mai degrabă un apel la boicotarea celor 26 de companii, aproape toate europene, care continuă să facă afaceri profitabile cu Rusia. Ca de altfel și o sută de persoane care ocupă poziții importante în companiile incluse pe listă. Și ei au fost etichetați de Kiev drept ''sponsori internaționali ai războiului''.
Concret, la începutul acestei luni, Agenția Națională Anticorupție a Ucrainei a plasat OTP Bank pe lista susținătorilor internaționali ai războiului de agresiune, pe motivulcă instituția financiară continuă să funcționeze în Rusia și să respecte legile care guvernează activitățile de creditare.
Legile au fost modificate după 24 februarie 2022, astfel încât partea rusă să poată finanța așa-numitele republici populare din Luhansk și Donețk.
Iar Kievul acuză că banca ungară virează venituri ”colosale” din profiturile sale către bugetul de stat al țării agresoare, Rusia. Astfel, banca ungară ar susține, de fapt, efortul de război al Kremlinului.
De asemenea, Kievul acuză instituția de credit că ''oferă condiții preferențiale militarilor ruși'', pe care, practic ''îi recompensează pentru crimele de război comise''. Banca respinge aceste acuzații și afirmă că analiza părții ucrainene este incorectă și lipsită de imparțialitate.
În teorie, spune Euractiv, ajutorul militar al Uniunii este independent de lista neagră a Ucrainei, însă Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe Josep Borrell a dat de înțeles că lucrează la soluționarea cazului la nivel diplomatic pentru a debloca, astfel următoarea tranșă de plăți.
"Trebuie să facem tot posibilul la nivel bilateral și multilateral pentru a aproba următorul pachet de sprijin militar pentru Ucraina. Dacă un stat membru are dificultăți, trebuie să discutăm despre asta. E ceea ce vom face”, a spus Borrell.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica