Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Florin Roman (PNL): ”Miercuri vom avea noul Guvern”. Ce ministere va primi UDMR?

florin_roman_pnl_guvern.jpg

Florin Roman: Nimeni nu are interesul de a tergiversa lucrurile, într-o perioadă în care avem și această grevă a profesorilor
Florin Roman: Nimeni nu are interesul de a tergiversa lucrurile, într-o perioadă în care avem și această grevă a profesorilor
Sursa imaginii: 
Facebook/Florin Roman

Nicolae Ciucă fie va prelua foarte probabil președinția Senatului, după ce predă mandatul de premier, fie va fi o discuție în partid referitoare la rămânerea sa în Guvern, declară la RFI vicepreședintele PNL Florin Roman. Întrebat dacă UDMR va rămâne după rocadă cu Ministerul Mediului și cel al Dezvoltării, el spune că ”foarte probabil, va avea de optat între Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Mediului”. Liberalul crede că noul Guvern va avea prima ședință miercuri.

Florin Roman estimează că rocada de la guvernare se va produce rapid: ”Eu cred că miercuri vom avea noul Guvern. Foarte probabil, luni vom avea audierile în comisiile parlamentare a noilor miniștri și marți să putem învesti noul Guvern, iar miercuri să fie prima ședință a noului Guvern”.

 

Reporter: Așa rapid vă propuneți s-o faceți, sunteți atât de optimist că va decurge totul ca la carte?

Florin Roman: Da, eu cred în această variantă, pentru că nimeni nu are interesul de a tergiversa lucrurile, nimeni nu are interesul de a pierde timpul, într-o perioadă în care avem și această grevă a dascălilor și țara trebuie guvernată.

 

”Premierul Nicolae Ciucă va face ceea ce trebuie la sfârșitul acestei săptămâni”

 

Reporter: Deci premierul Nicolae Ciucă își va da demisia mâine, asta spuneți?

Florin Roman: Premierul Ciucă își va respecta înțelegerea, a spus acest lucru de la bun început, discutăm de o înțelegere, de un protocol pe un an jumate, premierul va face ceea ce trebuie la sfârșitul acestei săptămâni, iar eu cred că cel mai târziu miercuri vom avea prima ședință a noului Guvern.

 

Reporter: Dar nu e puțin neobișnuit că mergeți mai departe cu rocada, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, deși aveți o criză majoră în țară?

Florin Roman: Această rocadă e anunțată de un an și jumătate, nimeni nu avea cum să anticipeze acum un an și jumătate că ea se va suprapune peste această grevă a profesorilor.

 

Reporter: Dar a intervenit această grevă.

Florin Roman: Așa este, a intervenit această grevă, Guvernul și-a arătat disponibilitatea la dialog, au fost două sau trei întâlniri, în care s-au discutat lucruri, spun eu, s-au făcut pași importanți în discuțiile cu liderii de sindicat din învățământ și n-a fost nici un fel de blocaj.

 

Zetea (PSD) la RFI, despre greva din educație: Guvernul trebuie să suplimenteze propunerile

 

Reporter: Practic, Nicolae Ciucă își încheie mandatul de premier cu un mega-miting sub geamurile Palatului Victoria. El spunea recent că vrea să rezolve mai întâi greva din educație și după aceea să facă rocada. ”Nu ar fi onest să predau un mandat cu probleme”, a afirmat el în urmă cu doar două-trei zile. Pare că s-a răzgândit peste noapte. De ce?

Florin Roman: Nu, nu cred că s-a răzgândit, există o ofertă de majorare a veniturilor. Sigur că nu poți îndeplini foarte rapid toate problemele ridicate de sindicaliști. De asta e necesar dialogul și cred că și dânșii trebuie să aprecieze că totuși o sumă de 2.500 de lei, care e certă, cu o promisiune din partea actualului și viitorului Guvern că va reglementa această problemă la începutul lunii septembrie în legea salarizării eu cred că sunt garanții de seriozitate și rezultatele unui dialog, care totuși s-a făcut.

 

Reporter: Asta din perspectiva coaliției, dar din perspectiva sindicatelor, vedem că dânșii sunt în continuare nemulțumiți, deci practic, veți preda PSD-ului un mandat cu probleme.

Florin Roman: Nu, vă repet, nu cred că sunt problemele PSD-ului sau ale PNL-ului, sunt problemele României și ele trebuie rezolvate de acest Guvern de coaliție, așa cum acest Guvern de coaliție a gestionat România sau guvernele dinainte și în criză pandemică și în criză sanitară și în criză energetică. Din păcate și România, ca multe țări europene, trece printr-o perioadă plină de crize, care ne afectează, categoric.

 

Sindicatele din Educație: Greva continuă și joi

 

Reporter: Dar politic vorbind, e avantajos pentru PNL că faceți rocada la termen și pasați PSD-ului acest cartof fierbinte al grevei profesorilor?

Florin Roman: De ce spuneți că pasăm, eu nu înțeleg de ce insistați pe chestiunea asta. La Ministerul Muncii e tot PSD.

 

Reporter: Da, dar Guvernul e condus acum de un premier de la PNL, care insistă să facă această rocadă la termen, deși încă nu a fost rezolvată criza socială majoră.

Florin Roman: Nu, eu cred că acest premier a gestionat foarte bine toate situațiile de criză pe care le-a avut în timpul mandatului său, dar mai cred și că în România, înțelegerile trebuie respectate, pentru că dacă clasa politică nu-și respectă înțelegerile, nu știu ce vor spune cetățenii.

 

Reporter: Dar ați văzut ce a spus recent PSD, că preferă să rezolvați mai întâi în coaliție greva generală din educație și apoi să faceți rocada.

Florin Roman: OK, eu cred că asta trebuia discutată la sediul PSD și cred că domnul Ciolacu trebuia să-i ceară domnului Budăi, care potrivit legii este cel care are atributul de a rezolva aceste probleme să le rezolve. Nu PNL a întârziat lucrurile la Ministerul Muncii, nu PNL gestionează Ministerul Muncii, cel care-l gestionează este ministrul Budăi, susținut de PSD.

 

Reporter: Câte ministere ar trebui să-i revină UDMR-ului, în urma rocadei?

Florin Roman: Pe actualul algoritm al ponderii parlamentare, două ministere (...).

 

Reporter: Din perspectiva dvs., UDMR-ul va rămâne cu Ministerul Mediului și cel al Dezvoltării?

Florin Roman: Foarte probabil, vor avea de optat între Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Mediului (...).

 

Reporter: Unde vi-l doriți pe Nicolae Ciucă după ce predă mandatul de premier?

Florin Roman: Premierul Ciucă va anunța domnia sa până luni, așa cum a anunțat, unde va dori să meargă, fie va prelua foarte probabil președinția Senatului, fie va fi o discuție în partid referitoare la rămânerea domniei sale în Guvern. Indiferent de decizia domniei sale, PNL este lângă președintele partidului și îl va susține în decizia pe care o va lua.

 
Florin Roman, despre rocadă, pe fondul grevei din educație