
Politică
Legiunea pentru Libertatea Rusiei și aura de mister care o învăluie...
rusia_libera.jpg

Autoritățile ruse au denunțat acțiunile unor "sabotori" și "teroriști", care au comis un atac soldat cu mai mulți răniți în districtul Graïvoron, aflat la puțin peste 80 de km de orașul Belgorod și au anunțat au "eliminat" "grupul".
Lovitură mediatică
"Sabotori", "teroriști", "grup": nici vorbă ca Moscova să se refere direct la Legiunea pentru Libertatea Rusiei, care se prezintă ca fiind compusă din soldați ruși care se opun lui Vladimir Putin. A admite că niște compatrioți au dezertat și acum luptă împotriva armatei naționale ar fi "o lovitură prea dură pentru propaganda rusă și pentru Kremlin", consideră Huseyn Aliyev, specialist în conflictul din Ucraina din cadrul Universității din Glasgow.
Pentru unitatea specială din cadrul armatei ucrainene, "este foarte clar că aceasta este o modalitate prin care să aplice Kremlinului o lovitură mediatică majoră, pentru a face astfel cunoscut publicului rus faptul că există o opoziție armată împotriva lui Vladimir Putin, gata să lupte pentru o Rusie diferită", consideră Glen Grant, analist principal la Baltic Security Foundation și specialist în probleme militare rusești.
Legiunea pentru Libertatea Rusiei a fost luat ființă ca urmare a apelului președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, de la sfârșitul lunii februarie, la voluntari străini gata să lupte. "Ei luptă alături de soldații ucraineni în același mod în care o fac și ceilalți membri ai Legiunii Internaționale pentru Apărarea Ucrainei", precizează Glen Grant.
Însă a existat întotdeauna un fel de "aură de mister în jurul acestei unități speciale", precizează cotidianul independent, The Moscow Times. Dar nu și în jurul membrilor săi, deoarece "mulți dintre ei au dat declarații pentru presa ucraineană sau pentru cea de opoziție din Rusia", subliniază Huseyn Aliyev.
"Unii dintre ei se prezintă ca fiind foști prizonieri de război, luați captivi la începutul conflictului, care au decis să schimbe tabăra, dar majoritatea dintre ei probabil nu sunt soldați", notează Huseyn Aliyev.
Igor Volobuev, fostul vicepreședinte al Gazprombank, și-a anunțat în aprilie 2022 intenția de a se alătura acestei unități.
Nici această legiune nu se zgârcește la capitolul simboluri, pentru a-și marca în mod deschis dublul rol – soldați ruși pro-Ucraina. Astfel, pe uniforma lor se regăsesc două embleme, steagul alb-albastru-alb care, în Rusia, simbolizează opoziția față de Vladimir Putin, și steagul Ucrainei.
Acești combatanți au optat, de asemenea, pentru un semn distinctiv care pare a fi un răspuns la celebra literă "Z" care se regăsește acum pe tancurile și uniformele armatei ruse. Legiunea pentru Libertatea Rusiei a transformat astfel litera "L" – care vine atât de la libertate, cât și de la legiune – în simbol.
Mai multe necunoscute
Informațiile devin mult mai puțin precise atunci când vine vorba despre estimarea numărului membrilor acestei unități și a zonelor în care a intervenit. Inițial, această legiune era formată oficial din aproximativ 100 de soldați.
Dar, de atunci, numărul lor trebuie să fi crescut. "Se vorbește despre două batalioane, ceea ce ar putea însemna în jur de 2.000 de soldați", spune Stephen Hall, specialist în politici rusești și post-sovietice la Universitatea Bath (Marea Britanie). Majoritatea membrilor intervievați preferă însă să nu ofere un număr exact, vorbind doar de sute de luptători cu sprijin în majoritatea marilor orașe din Rusia, subliniază Moscow Times.
De asemenea, este dificil de spus dacă această unitate se bazează pe o ideologie comună. "Nu este de extremă-dreapta, precum Corpul Voluntarilor Ruși, o grupare paramilitară ultranaționalistă care luptă și ea împotriva lui Vladimir Putin și care pare să fi participat la incursiunea de la Belgorod", notează Stephen Hall. Legiunea pentru Libertatea Rusiei face apel la o Rusie mai democratică decât sub conducerea lui Putin, dar fără a defini exact această democrație", adaugă Huseyn Aliyev.
Cealaltă mare necunoscută este reprezentată de locurile în care unitatea a fost detașată. Acești ruși ar fi luptat atât în Donbass, cât și în Bakhmut, dar "nu știm cât timp au stat în Bakhmut și nici unde au fost cantonați în Donbass", a declarat Huseyn Aliyev.
Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France24.