Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rocada guvernamentală se amână. Nicolae Ciucă rămâne premier

id222939_inquam_photos_george_calin.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Călin

Șeful executivului a anunțat vineri dimineață că rocada guvernamentală se amână până la soluționarea grevei generale a profesorilor. Nicolae Ciucă a făcut apel la „rațiunea tuturor cadrelor didactice”, cărora le-a transmis că Guvernul nu își poate asuma să dezechilibreze tot bugetul de stat prin majorările salariale cerute de ei.

Anunțul a fost făcut la Guvern de către premierul Nicolae Ciucă alături de liderii coaliției, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor. Nicolae Ciucă spune că speră să fie create condițiile ca într-o perioadă de timp cât mai scurtă să poată fi pus în aplicare planul de rocadă la nivelul coaliției.

“Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul, în condiţii în care situaţia se menţinea la un anumit echilibru. După discuțiile din coaliție, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din educație. Sper să găsăim solulții, dar nu se pot rezolva printr-o singură decizie. Din 2022 eu fost alocate suplimentar educației 8 miliarde de lei. Suntem conștienți de ridicarea nivelului de salarizare a profesorilor. E clar că ne dorim cu toții ca viitorul țării să aibă predictibilitate. Vom continua să discutăm cu sindicatele. Sperăm ca în final să ajungem la o soluție. În pachetul de legi, în legea salarizării, educația și sănătatea sunt domenii prioritare. Ca atare, am avut discuții în coaliție și am convenit ca până la soluționarea acestei probleme să nu îmi depun mandatul și să îmi asum în continuarea responsabilitatea funcției de premier” - Nicolae Ciucă.

Anunțul celor trei are loc la o zi după ce președintele Iohannis a declarat că rotativa nu se va face în timpul grevei, după ce tot șeful statului cerea miercuri ca rotativa să aibă loc conform protocolului. Conform acordului, premierul ar fi trebuit să demisioneze astăzi, 26 mai, iar săptămâna viitoare să aibă loc consultările la Cotroceni pentru instalarea guvernului Ciolacu.

De partea lor, ceilalți lideri ai coaliției susțin demersul premierului. În timp ce liderul UDMR subliniază nevoia de predictibilitate și responsabilitate in societate, liderul PSD Marcel Ciolacu spune că decizia este una asumată de toți liderii coaliției.

“Există emoţie în societate, cunoaştem problemele societăţii şi ne-am asumat să le rezolvăm. În această perioadă am avut multe incendii - cu o mână am stins incendiile, cu mâna cealaltă am construit, fiindcă acesta este rostul guvernării. Problemele din sistemul de învăţământ sunt cunoscute pentru guvern şi pentru această coaliţie, pot fi rezolvate. Rezolvarea este în mâna Guvernului, în mâna Parlamentului şi rezolvarea trebuie să fie una etapizată, dar da, avem nevoie de învăţământ de calitate, cum avem nevoie de servicii publice de calitate pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate şi vom reuşi să le rezolvăm, aşa cum am reuşit şi până acum din 2020 şi apoi din 2021. Aseară am decis împreună să continuăm în această formulă, cu Nicolae Ciucă premier şi să dăm răspuns aşa cum doreşte societatea şi aşa cum ne-am asumat în programul de guvernare”, Kelemen Hunor, lider UDMR.

„Această guvernare nu este doar despre stabilitate, ci este și despre asumare. Eu am spus încă de săptămâna trecută, înaintea discuțiilor politice trebuie să ne asumăm împreună rezolvarea problemelor majore din societate. Este o decizie pe care ne-o asumăm împreună, împreună o să continuăm, eu reprezentând Legislativul, dumneavoatră reprezentând Executivul, o să încercăm să rezolvăm asceastă problemă, dar trebuie să avem și echilibrul de a găsi argumentele cele mai prielnice și împreună ne-am asumat că, în programul de guvernare, prioritatea 1 sunt profesorii și sistemul de sănătate. Avem un calendar convenit cu liderii din învățământ, un calendar foarte scurt, pe care ni l-am asumat împreună. Cred că este decizia corectă să nu intrăm în decizii politice până nu rezolvăm greva profesorilor”, liderul PSD Marcel Ciolacu.